Asociatia Pro Infrastructura acuza Guvernul condus de Ludovic Orban ca subfinanteaza proiectele de infrastructura importante, precum centura orasului Bacau, autostrada Sebes-Turda, drumul expres Craiova – Pitesti sau podul de peste Dunare de la Braila, alocand mult mai putini bani fata de suma necesara pentru finalizarea lucrarilor la timp.

"Un prim exemplu ar fi centura orasului Bacau, un proiect de aproximativ 800 de milioane de lei cu TVA pe care lucrarile au inceput in martie 2019 si au avansat pe parcursul anului foarte bine, fiind utilizati aproximativ 250 de milioane de lei. Estimarile noastre indica un necesar de 350-400 de milioane de lei in 2020. Alocarea Guvernului Orban: 64 de milioane. Comparativ, constructia Centurii Targu Mures, aflata intr-o licitatie suspendata de 3 luni, fara oferte depuse, cu sanse reduse de contractare in 2020, are o alocare mai mare", explica Asociatia Pro Infrastructura.

Un alt proiect subfinantat este Autostrada Sebes-Turda. Daca in 2019 au fost cheltuite 183 de milioane de lei, alocarea pentru 2020 este de doar 56 de milioane de lei, mult sub o estimare de aproximativ 200 de milioane de lei.

Drumul Expres Craiova-Pitesti (cele 3 loturi aflate in constructie in valoare de peste doua miliarde de lei cu TVA) au o alocare de 96 de milioane de lei.

Podul peste Dunare de la Braila, o investitie de peste doua miliarde de lei care a atras in 2019 peste 500 de milioane de lei, are o alocare de doar 97 de milioane de lei in 2020.

"Alte proiecte subfinantate in 2020 in opinia noastra ar fi A3 Autostrada Transilvania si A3 Rasnov-Cristian, centurile Satu Mare, Timisoara, Radauti, reabilitarea DN76, realizarea studiilor pentru Autostrada Timisoara-Moravita, realizarea studiilor pentru modernizarea cailor ferate Bucuresti-Giurgiu si Cluj Napoca-Oradea sau dublarea caii ferate intre Mogosoaia si Balotesti", a completat Pro Infrastructura.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 6 ianuarie, legea bugetului de stat pentru anul 2020, dupa ce Guvernul Orban si-a asumat raspunderea in Parlament la finalul anului trecut pentru aceasta lege.

Sursa foto: Ministerul Transporturilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri