Fie ca rulati pe autostrazile interstatale din America, pe cele germane sau in reteaua de autostrazi asiatice, aveti sansa sa vedeti mai multe masini albe decat de orice alta culoare.

In 2019, aproximativ 39% din toate masinile construite pe glob au fost vopsite in alb. In spatele acestui numar se afla, totusi, o schimbare interesanta: desi albul este cea mai populara culoare in fiecare regiune, exista diferente remarcabile in ceea ce priveste ponderea albului la nivel regional. In timp ce in regiunea Asia-Pacific, aproape fiecare a doua masina este vopsita in alb, in America de Nord si EMEA, doar fiecare a treia masina are aceasta culoare.

Alte culori acromatice - negru, gri si argintiu - sunt in top imediat dupa alb. Acestea sunt prezente pe inca 39% din masinile care au iesit de pe liniile de asamblare in 2019. Tendinta se mentine si in cel mai popular segment de masini: SUV-urile.

Totusi, lumea nu este doar in nuante de alb-negru. Celelalte 22% din autovehiculele noi din toata lumea au fost vopsite in culori cromatice in 2019. Aproximativ 9% din masinile produse anul trecut la nivel mondial au fost albastre, iar 7% au fost vopsite in rosu. Fiecare optiune cromatica reflecta un motiv emotional care exprima personalitatea posesorului si individualizeaza masina. Designerii BASF folosesc pigmenti, efecte si alte inovatii unice pentru a crea nuante profunde si stralucitoare.

Subcompactele si alte vehicule mai mici tind sa fie mai viu colorate. Dincolo de albastru si rosu, culorile maro si bej incep sa castige teren, in special in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

EMEA: albul este in declin, griul in crestere, iar bejul ne surprinde.

Cu o pondere de 77%, culorile acromatice inca domina strazile din regiunea EMEA, desi ponderea masinilor albe, in general cea mai populara culoare, prezinta o usoara scadere. In timp ce popularitatea argintiului scade si ea, culoarea gri isi continua povestea de succes cu o pondere pe piata de 20%.

Segmentul cromatic castiga treptat teren: in Europa, aproape fiecare a patra masina a fost vopsita intr-o culoare cromatica. In cadrul acestui segment, culoarea albastru conduce in continuare cu un procent de 11%. Cu aproximativ 160 de nuante diferite, este, de asemenea, lider in ceea ce priveste diversitatea tonurilor. Atingand o pondere de 2% este prima oara cand bejul devine semnificativ.

Raportul BASF Color 2019 este o analiza a datelor provenite de la Divizia de Lacuri si Vopsele BASF, bazata pe productia mondiala de automobile si procesul de vopsire al automobilelor in 2019.

Sursa foto: meowKa / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri