Inmatricularea autoturismelor noi de import, din tari terte, cu motor de peste 2.000 cmc, presupune nu doar plata controversatei taxe de de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie, ci si a taxei de timbru social, reprezentand 1% din valoarea masinii.
Taxa de timbru social a fost instituita in urma cu opt ani, prin Ordonanta de urgenta 118/1999, de infiintare a Fondului de solidaritate. Taxa se aplica masinilor noi din import cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc si participantilor la jocuri de noroc. in vara anului trecut, guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a adus unele modificari ordonantei din 1999, dar nu a renuntat la taxele percepute pentru masini, desi introdusese, in Codul Fiscal, taxa de prima inmatriculare.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice sau firmele care cumpara masini noi din import trebuie sa plateasca 1% din valoarea in vama pentru a se putea inscrie la Registrul Auto Roman (RAR), informeaza NewsIn.Reprezentantii RAR conditioneaza eliberarea documentelor pentru inmatricularea autoturismului de plata taxei de timbru social. Anterior inmatricularii, proprietarii masinilor trebuie sa vireze suma in contul deschis la Trezorerie.

De la 1 ianuarie, odata cu aderarea Romaniei la UE, notiunea de import a fost redefinita pe relatia cu statele membre si redenumita achizitie intracomunitara. Prin urmare, masinile produse in Uniune nu sunt considerate importuri si nu trebuie taxate cu 1%. Legislatia romaneasca nu aduce, insa, o precizare pentru aceste situatii. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru ca este o bariera in circulatia bunurilor, si ar trebui eliminata.

Banii din taxa de timbru erau colectati, initial, intr-un fond special de solidaritate si erau folositi pentru plata unor ajutoare sociale.

Dupa 2001, guvernul a schimbat destinatia fondului si a decis ca sumele sa devina venituri la bugetul de stat. in bugetul pentru anul 2007, Ministerul Finantelor a estimat ca va incasa 36,25 milioane lei din taxa de timbru pentru autoturisme si 766,8 milioane lei din taxa de prima inmatriculare a autoturismelor.

Prin proiectul de lege promovat in vara lui 2006, guvernul intentioneaza sa ii redea Fondului destinatia initiala de "reducere a saraciei in familiile aflate in dificultate", prin masuri cum ar fi: cofinantarea unor programe de servicii socio-medicale, ajutorarea persoanelor care au nevoie de tratament medical in strainatate, pentru constructia, reparatiile, amenajarea ori modernizarea sau dotarea institutiilor publice de asistenta sociala, a unitatilor socio-medicale, pentru servicii sociale organizate de institutiile publice.

Pana la clarificarea situatiei privind modul de calcul al taxei de prima inmatriculare auto cu expertii UE, taxa de inmatriculare pentru un autoturism nou de 2.000 cmc, dotat cu euro 4, este de 534 euro, iar pentru cel dotat cu euro 3 este de 918 euro. Pentru un autoturism nou de 2.500 de cmc, taxa de prima inmatriculare este de 956 de euro pentru motor euro 4 si 1.721 euro pentru un motor euro 3.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri