Comisia Europeana a aprobat o schema de sprijin public prin care Romania va acorda 53 de milioane de euro pentru statii de reincarcare a vehiculelor cu emisii scazute, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, masura planificata de Romania pentru a sustine crearea unei retele de statii de reincarcare a vehiculelor electrice respecta normele UE privind ajutoarele de stat. Masura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 si a altor emisii poluante, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica, conform Agerpres.ro.

"Romania va contribui la combaterea schimbarilor climatice, in conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul Ecologic European. Aceasta schema va reduce emisiile nocive generate de autovehicule si va imbunatati sanatatea cetatenilor, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Se preconizeaza ca schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro si va acoperi perioada 2020 - 2025, va stimula investitiile in statii de reincarcare a vehiculelor hibride si a vehiculelor electrice cu baterie din Romania. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane si rurale si isi propune sa dezvolte o retea de statii de reincarcare pe intreg teritoriul tarii.

Schema este deschisa tuturor operatorilor economici care indeplinesc anumite criterii, de exemplu in ceea ce priveste echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectati printr-o procedura deschisa si transparenta de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub forma de granturi.

Comisia a evaluat masura de ajutor in temeiul normelor privind ajutoarele de stat, in special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice de interes comun, in anumite conditii.

Comisia considera ca masura va favoriza cresterea considerabila a ponderii vehiculelor cu emisii scazute, aducand o contributie majora la reducerea emisiilor de CO2 si de poluanti, in conformitate cu obiectivele UE in materie de clima si mediu, precum si cu tintele stabilite de Pactul ecologic european. De asemenea, Comisia a constatat ca ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurentiale de ofertare si ca se vor institui garantiile necesare pentru ca ajutorul sa fie limitat la minimul necesar.

Comisia a concluzionat ca schema aduce o contributie la obiectivele in materie de mediu si clima ale UE care depaseste orice posibila denaturare a concurentei si a schimburilor comerciale cauzata de ajutor. Pe baza acestor motive, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pactul ecologic european prezentat in decembrie 2019 stabileste masuri care urmaresc ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Pentru atingerea neutralitatii climatice, este necesara o reducere cu 90% a emisiilor generate de transporturi pana in 2050.

Sursa foto: Smile Fight / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri