Firmele de transport rutier din România vor fi grav afectate din cauza epidemiei cu noul coronavirus, atrage atenția Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Deja au fost suspendate toate cursele spre Italia, iar șoferii, care vin în țară din zone unde se înregistrează focare, sunt obligați să se autoizoleze. UNTRR spune, însă, că de suferit au și transportatorii care efectuează curse interne.

Potrivit estimărilor făcute de UNTRR, „în cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 50%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%”. În plus, firmele de transport persoane care operau pe relația România-Italia au oprit total activitatea. În această perioadă aproape că au dispărut și cursele internaționale ocazionale către alte state, în afara Italiei.

UNTRR estimează și o scădere cu circa 15% pentru transportul rutier de mărfuri international.

Transportatorii avertizează că „transportul de mărfuri internațional dintre Italia și România este în pericol din cauza măsurii de autoizolare a șoferilor care revin din Italia – aceste operațiuni trebuie sã includã costul cu imposibilitatea utilizãrii șoferului 14 zile”.

UNTRR solicitã autoritãților române revenirea asupra acestei decizii și monitorizarea acestor șoferi, fără a fi puși în autoizolare, precum și măsuri compensatorii financiare și fiscale pentru firmele de transport rutier ai căror șoferi sunt trimiși spre autoizolare și în cazul anulării curselor.

Potrivit UNTRR, Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania. Pe cale rutieră sunt transportate peste 2 milioane tone mărfuri (import/export) în relația România – Italia. Între România și Italia se fac aproximativ 120.000 de curse/sens/an pe cale rutieră.

Pentru a reduce posibilitatea ca șoferii să se infecteze cu noul coronavirus cât timp se află pe teritoriul Italiei, UNTRR solicitã Guvernului României sã întreprindã demersuri pe lângă Comisia Europeană și Guvernul Italiei în vederea aplicării unei derogări temporare de la interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în autovehicul. Astfel, șoferii vor fi mai izolați.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri