Înainte de a merge la un service pentru a efectua Inspecția Tehnică Periodică, ar trebui să verificați câteva lucruri la mașină. Dacă ceva nu funcționează, aveți timp pentru a remedia problema. Iată ce se verifică la ITP.

Service-urile verifică la ITP:

- seria motorului şi a şasiului mașinii.

- dacă sistemul de frânare funcționează corespunzător.

- eventuale probleme la pivoți, amortizoare, bucșe, deci tot ce ține de sistemul de direcție trebuie să funcționeze corespunzător.

- deși nu pare a fi o problemă prea mare, mașinile care au un far spart sau pabrizul crăpat nu vor trece inspecția tehnică periodică.

- se face o verificare a noxelor.

Pentru a fi siguri că nu mergeți degeaba până la service pentru a obține ITP-ul, mai întăi trebuie să verificați câteva lucruri la mașină.

În primul rând verificați luminile, pozițiile, faza scurtă, faza lungă, etc. Apoi verificați starea anvelopelor, să nu fie crăpate, sau, în caz că tocmai ați cumpărat mașina, să aibă aceleași dimensiuni cu cele menționate în talon / carte.

Parbrizul nu trebuie să fie spart, iar caroseria nu trebuie să prezinte găuri de rugină în praguri, aripi, portiere. Nu uitați să verificați sistemul de direcție prin mișcări stânga dreapta. Dacă se aud zgomote, mergeți la un service.

Verificați și frană de mână, iar dacă nu ține, s-a slăbit, mergeți la un atelier să o ajusteze. Plăcuțele de frană trebuie să nu facă zgomot și să fie în stare bună.

"Un vehicul care prezintă deficiențe încadrabile la mai mult de o categorie de deficiențe dintre cele prevăzute la alin. (10) este clasificat în categoria care corespunde deficienței mai grave. Un vehicul care prezintă mai multe deficiențe la același element inspectat poate fi clasificat în categoria imediat superioară de gravitate dacă se poate demonstra că efectul combinat al acestor deficiențe ar genera un risc mai mare la adresa siguranței rutiere", se arată în lege.

Documente necesare pentru obținerea ITP-ului:

  • talonul / certificatul de înmatriculare
  • cartea mașinii în original
  • cartea de identitate a celui care se prezintă cu mașina la inspecție

Ce amenzi riști dacă circuli fără ITP:

Se consideră contravenție dacă sunteți prinși că circulați fără ITP pe drumurile publice și riscați o amendă între 1.300 și 2.900 lei. Polițiștii vor reține talonul mașinii și plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate să înregistreze video Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP) și să păstreze arhiva cel puțin 6 luni.

Începând de anul acesta, mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual, cele sub 12 ani îl vor face o dată la doi ani, iar cele noi îl vor face o dată la 3 ani.

Sursa foto: Tyler Olson / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri