Există mai multe tipuri de șoferi pe șosele: tineri, vârstnici, prudenți, nechibzuiți, cu mașini puternice ori cu vehicule slabe. Fiecare participant la trafic trebuie să dețină un permis de conducere pentru a șofa un autovehicul, însă, acest lucru nu asigură bunul simț și responsabilitatea pe drum.

Drumurile devin din ce în ce mai aglomerate, iar atenția în trafic trebuie să crească. De asemenea, este imperios ca fiecare participant la trafic să respecte toate regulile rutiere, atât pentru siguranța sa, cât și pentru a celorlalți.

Deși s-au luat și se iau în continuare măsuri pentru îmbunătățirea siguranței în trafic, în cele din urmă, stă în puterea șoferilor să conducă prudent și să urmeze toți pașii pentru a preveni accidentele rutiere evitabile.

A conduce în condiții de siguranță înseamnă, printre altele, a respecta limita de viteză și marcajele rutiere, a păstra distanța față de mașinile din față, a conduce mai încet pe timp de ploaie sau alte condiții de vreme care pot influența aderența sau vizibilitatea, dar și a evita consumul de băuturi alcoolice sau de anumite medicamente cu efecte adverse, înainte de a porni la drum.

Îți prezentăm, în continuare, cinci motive pentru care este important să conduci prudent:

1. Siguranța

Motivul principal pentru a conduce cu atenție este siguranța. Șoferii nechibzuiți se pun în pericol atât pe ei înșiși și pe pasagerii mașinii, cât și pe pietoni și pe ceilalți participanți la trafic. Accidentele rutiere pot avea consecințe dezastruoase, fiind printre principalele cauze de rănire și deces.

Chiar și accidentele minore, în urma cărora nu sunt victime pot duce la aglomerări rutiere, complicații financiare semnificative, procese și traume.

Pentru a bifa siguranța în trafic, este important, printre altele, ca atunci când achiziționezi o mașină, să te gândești și la acest aspect. Mașinile bine echipate pentru a face faţă accidentelor şi chiar pentru a le evita, precum autoturismele Mercedes Benz sunt recomandate în trafic. Există mai multe teste care se realizează pentru a evalua mai multe aspecte ce țin de siguranța mașinii: siguranța pasagerilor, protecția pietonilor și sistemele de siguranță. Euro NCAP este organizaţia care efectuează teste de impact celor mai multe maşini vândute în Europa. De aceea, înainte de a achiziționa un autovehicul, este important să verifici ce rezultate a obținut la aceste teste.

2. Protecția mașinii

Un alt motiv pentru care este recomandat să conduci prudent este grija față de autovehicul. Șofatul nechibzuit duce la deteriorarea pieselor de bază ale mașinii, deoarece, în aceste condiții, gradul de uzură este mai mare. Înainte de a pleca la drum, este important să te asiguri că mașina ta funcționează în parametri normali și toate semnalele luminoase sunt funcționale.

3. Câștigurile financiare

A conduce prudent înseamnă și a face economii. Pe de o parte, lipsa accidentelor în trafic se traduce printr-o sumă mai mică plătită pentru asigurarea mașinii. Un GPS tracker ajută șoferii să rămână prudenți în trafic. Un astfel de dispozitiv poate semnaliza depășirea vitezei legale, precum și părăsirea unui perimetru prestabilit. Totodată, șofatul cu atenție ajută la economisirea combustibilului. De pildă, dacă păstrezi o distanță suficientă față de mașina din față, poți schimba viteza folosind transmisia manuală. Reducerea frecvenței cu care frânezi contribuie la economisirea carburantului. De asemenea, consumul crește proporțional cu viteza.

4. Protecția mediului înconjurător

A conduce prudent ajută mediul înconjurător. Este bine știut faptul că mașinile sunt surse importante de poluare; de aceea, este recomandat să folosești cât mai puțin autovehiculele în trafic. Însă, atunci când este necesar să pleci la drum cu mașina, șofatul prudent permite reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, dacă vei conduce prudent, vei consuma mai puțin combustibil, așa că te vei încadra la utilizarea eficientă a resurselor naturale.

5. Exemplul pozitiv

Șoferii prudenți dau un exemplu pozitiv celorlalți participanți la trafic, dar și pasagerilor. De pildă, dacă în mașină se află copii și observă modul în care conduci, exemplul tău ar putea influența modul în care ei vor șofa în viitor.

Anual, în urma accidentelor rutiere, mor peste 1,2 milioane de persoane în întreaga lume. Se estimează că accidentele rutiere vor deveni a șaptea cauză de deces la nivel mondial până în 2030, dacă nu se vor lua măsuri importante.

Sursa foto: Jaroslav Monchak/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri