Șoferii care primesc amenzi de circulație și consideră că măsura a fost abuzivă sau nu reflectă întocmai situația pot face contestații pentru a anula amenzile contravenționale. Dosarul se poate soluționa în maximum două termene (două luni de zile) în situația în care procedura de citare cu agentul constatator este legal îndeplinită (în funcție de cine te amendează). Iată care este procedura.

Contestația unei amenzi de circulație se poate face la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.

Pentru cei care semnează pe loc procesul-verbal, aceasta este data din care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție să conteste amenda auto. Șoferii care refuză să semneze procesul-verbal îl vor primi prin poștă cu confirmare de primire și din acel moment au 15 zile pentru contestații.

Atacarea unui proces-verbal în instanţă:

  • Aspectul legalităţii actului întocmit

Procesul-verbal este anulabil în condiţiile în care lipsesc, sunt greşite sau incomplete următoarele menţiuni: datele de identificare ale contravenientului, codul numeric personal, datele de identificare ale agentului constatator (nume, prenume, funcţia, instituţia), data şi locul încheierii procesului-verbal, descrierea faptei contravenţionale (data, ora, locul), lipsa semnăturii agentului constatator pe fiecare pagină a procesului verbal de contravenţie. De asemenea, dacă conține ștersături, adăugiri sau orice alte modificări poate fi anulat. Așadar, poate fi atacat pentru considerente de ordin procedural.

Un proces-verbal care are date incorecte sau lipsă poate fi atacat în instanță cu șanse mari de câștig. Vezi mai jos ce date trebuie sa cuprindă procesul-verbal de contravenţie.

  • Aspectul temeiniciei faptelor consemnate

În cazul în care între situaţiile consemnate şi situaţia factuala existentă în realitate se constată diferenţe semnificative procesul-verbal poate fi contestat pentru considerente de fond, însă standardul de probă impune dovedirea situației reclamate de petent și care răstoarnă prezumția relativă de adevăr a situației reținute în procesul verbal. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de dovezi concrete, respectiv martori, înscrisuri, etc.

"Șansele se apreciază de la caz la caz, în funcție de datele fiecărei spețe. Șansele de a anula amenda cresc cu cât procesul-verbal este atacat atât din perspectiva legalității, respectiv sub aspect formal, cât și din perspectiva substanțială, a dreptului material, respectiv a situației de fapt reținute de agentul constatator cu valoare relativă de adevăr. De asemenea, oferirea unei soluții graduale alternative (mustrare, avertisment) instanței, care să poată înlocui sancțiunea cea mai severă aplicată în cauză, respectiv amenda contravențională, poate reprezenta pentru petent o modalitate salvatoare și proporțională cu gravitatea contravenției", a declarat, pentru wall-street.ro, Andreea-Gabriela Dorobanțu, avocat definitiv în cadrul Baroului București.

Ce trebuie să conțină dosarul:

- contestația

- o copie a procesului-verbal de contravenţie

- alte documente justificative

- dovada achitării taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 lei

Datele pe care trebuie sa le cuprindă procesul-verbal de contravenţie, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001:

– data şi locul unde este încheiat;

– numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;

– datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;

– descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;

– indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;

– indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;

– posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;

– termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Pentru persoanele juridice, în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia; datele de identificare a persoanei care o reprezintă.

Valoare amenzilor rutiere

Anul acesta, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr.1/2020, prin intermediul căreia valoarea punctului de amendă a fost plafonată, la 145 de lei. Astfel, amenzile rutiere variază între 290 de lei (2,3 puncte de amendă în cazul sancțiunilor de clasa I) și peste 3.000 lei (21 de puncte de amendă).

Termenul de plată pentru jumătate din cuantumul amenzii este de 15 zile. Amenda nu poate fi plătită pe loc, ci doar la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Române sau la casieriile administrației publice locale. Plata poate fi făcută și pe platforma Ghișeul.ro.

Sursa foto: michaeljung / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri