Accidentele mici în care sunt implicate două autoturisme pot fi soluționate rapid prin completarea corectă a formularului de constatare amiabilă fară a mai pierde timpul pentru a merge la o secție de Poliție.

Dacă într-un accident sunt implicate mai mult de două vehicule nu puteți face constatare amiabilă.

Cititi si Ce prețuri au mașinile electrice cu peste 200.000 km.

Constatarea amiabilă poate fi făcută dacă cei doi șoferi sunt de acord. De regulă, formularele vin odată cu noua asigurare obligatorie RCA, așa că ar trebui să fie prezente în mașini.

Se completează un singur formular de constantare amiabilă

Se va folosi un singur formular și va fi completat cu pixul și cu majuscule de ambii șoferi. Dacă sunt martori, puteți să le cereți numele și să îi treceți pe formular în câmpul cu numărul 5, în partea dreaptă sus. Martorii trebuie să fie persoane pe care nu le cunosc cei implicați în accident.

Cititi si Top 10 cele mai fiabile mașini la nivel european.

Formularul de constatare amiabilă va fi completat pe rând de cei doi șoferi, având rubricile Vehicul A (vinovat) și Vehicul B (păgubit). Toate căsuțele trebuiesc completate cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii și seria și numărul poliței RCA. Semnăturile celor doi şoferi trebuie să fie în spațiul respectiv.

Este obligatoriu să faceți schița accidentului. Nu contează care dintre șoferi o desenează. Trebuie să fie o singură schiță. Cereți părerea și celuilalt șofer implicat în accident când faceți desenul. Formularul de constat amiabil are două pagini autocopiative, așadar fiecare conducător auto va păstra câte o pagină, ambele au rol de original.

Cititi si Poșta Română trece la vehicule electrice anul acesta.

Formularul de constatare amiabilă va fi depus personal de șoferul păgubit la compania de asigurări, unde va completa și o declarație tipizată. Din acel moment, asigurătorul va elibera documentul de introducere în reparație, va stabili vinovăția și va acorda despăgubirea.

Foarte important:

  • odată ce ați despărțit cele două pagini autocopiative nu mai faceți modificări
  • verificați corectitudinea datelor celuilalt șofer care a completat formularul. Cereți cartea de identitate, asigurarea RCA, talonul auto, și permisul de conducere (faceţi câte o copie xerox)
  • termenul maxim în care trebuie să transmiţi formularul către compania de asigurare este de 24 ore
  • după completarea şi semnarea formularului de ambele părţi implicate, nu vă mai puteţi adresa Poliţiei

Sursa foto: Marcel Langthim from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri