Șoferii din România pot primi într-o singură lună peste 200.000 de amenzi. În luna iunie 2020, polițiștii au aplicat aproape 230.000 de sancțiuni șoferilor care au încălcat Codul Rutier, au declarat, pentru wall-street.ro, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

"În luna iunie au fost constatate 229.993 de încălcări ale prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modifcările și completările următoare", au declarat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române.

Întrebați despre câți români au contestat amenzile rutiere primite în iunie, reprezentanții IGPR au spus: "Referitor la procentul de câștig al petenților în cazul formulării unor contestații împotriva actelor sancționatoare, emise în luna iunie 2020, menționăm că acestea sunt încă nesoluționate, aflându-se pe rolul instanțelor judecătorești, fie în procedura verificării și regularizării cererii de chemare în judecată, fie la primul termen de judecată".

Cititi si Belgia implementează „coridorul de urgență”

Cum poți contesta o amendă auto și ce șanse de câștig ai

Contestația unei amenzi de circulație se poate face la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.

Pentru cei care semnează pe loc procesul-verbal, aceasta este data din care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție să conteste amenda auto. Șoferii care refuză să semneze procesul-verbal îl vor primi prin poștă cu confirmare de primire și din acel moment au 15 zile pentru contestații.

Cititi si Ce țări vor avea primele mașini de pompieri electrice

Dosarul se poate soluționa în maximum două termene (două luni de zile) în situația în care procedura de citare cu agentul constatator este legal îndeplinită (în funcție de cine te amendează).

Valoare amenzilor rutiere

Anul acesta, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr.1/2020, prin intermediul căreia valoarea punctului de amendă a fost plafonată, la 145 de lei. Astfel, amenzile rutiere variază între 290 de lei (2,3 puncte de amendă în cazul sancțiunilor de clasa I) și peste 3.000 lei (21 de puncte de amendă).

Termenul de plată pentru jumătate din cuantumul amenzii este de 15 zile. Amenda nu poate fi plătită pe loc, ci doar la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Române sau la casieriile administrației publice locale. Plata poate fi făcută și pe platforma Ghișeul.ro.

Sursa foto: RoClickMag / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri