Cumpărătorii de mașini înstăriți sunt mai atrași de tehnologiile care se găsesc pe noile modele decât de motorizările de sub capotă. Există un interes din ce în mai mare pentru mașinile "inteligente", numite de unii și smartphone-uri pe roți.

Proprietarii se gândesc foarte mult la tehnologii care oferă un „set suplimentar de ochi” care să-i ajute să conducă vehiculul.

Aplicațiile mobile conectate cu mașina

Apariția smartphone a schimbat și industria auto. Producătorii de mașini premium oferă aplicații prin Internet care le permit șoferilor o serie de funcții: să vadă dacă au uitat un geam / ușa deschisă la mașină, să le poată închide sau deschide de la distanță. Alte funcții sunt autonomia rămasă, intervalul de service, poziția prin GPS a mașinii, pornirea motorului, încălzirea habitaclului.

Cititi si Prima țară din lume în care mașinile electrice se vor încărca wireless

Apple CarPlay și Android Auto

Cred că una dintre cele mai apreciate dotări pe o mașină este funcția Apple CarPlay sau Android Auto. Cu acest sistem puteți avea acces la aplicațiile din telefonul mobil pe display-ul mașinii. Puteți folosi Waze sau altă aplicație pentru navigare, puteți citi mesaje, e-mailuri și puteți asculta melodiile din telefon. Marele atuu al acestui sistem este că vă permite să folosiți telefonul de cum ar face parte din mașină, evitând sistemul complicat cu care vine din fabrică fiecare model nou.

Autopilot adaptiv

În urmă cu zece ani doar câteva modele de top de la BMW și Mercedes-Benz ofereau cruise pilot automat adaptiv. În prezent, fiecare brand auto are cel puțin un model în gamă care oferă această funcție. Sistemul este o parte importantă din procesul care va transforma mașinile în vehicule fară șoferi.

Cititi si Baterii noi, în teste, vor dubla autonomia mașinilor electrice

O serie de senzori și o cameră monitorizează în permanență drumul și traficul pentru a păstra mașina pe cruise control la viteza stabilită de șofer. În caz că se apropie de un alt vehicul, mașina încetinește și menține o distanță de siguranță față de acesta, odată ce drumul s-a eliberat, mașina accelerează spre viteza stabilită inițial. Pe modelele premium, sistemul preia și controlul direcției pentru a menține mașina pe banda de mers, chiar și în curbe.

Controale prin gesturi

Tehnologia care îi permite utilizatorului să controleze diverse caracteristici ale vehiculului folosind gesturi făcute cu mână în loc să atingă butoane este cea mai interesantă, însă îi dezamăgește cel mai mult pe posesorii de mașini pentru că uneori gesturile sunt greu de făcut.

Imagini 360 de grade

Foarte multe mașini nu mai oferă doar o imagine de la camera de marșarier, ci o imagine 360 de grade, editată de un soft care preia în timp real imagini de la cele patru camere. Sunt și mașini care costă sub 20.000 de euro și au această dotare. Unde sunt montate cele 4 camere? Una în partea din față, în zona grilei, alta în partea din spate pe hayon sau portbagaj și câte o cameră sub cele două oglinzi laterale. Din interior, șoferul poate accesa fiecare cameră pentru a avea imagini pe display-ul central.

Cititi si Rezervarea în avans a locurilor de parcare la destinație ar decongestiona traficul în orașe

Frânare automată de urgență

Frânarea automată de urgență (AEB) este un sistem care are rolul de a diminua pagubele în caz de accident, fiind rare situațiile în care poate evita un accident în totalitate. Un sistem inteligent aplică automat o forță de frânare fără să fie nevoie de intervenția sau acțiunea șoferului. Acțiunea automată de frânare are loc ca răspuns la detectarea unei posibile coliziuni.

Sursa foto: Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri