Analiza indicilor de mortalitate pentru accidentele rutiere grave produse în fiecare lună a anului 2019 a pus în evidență faptul că lunile august, noiembrie și decembrie reprezintă luni în care consecințele accidentelor rutiere sunt mult mai grave în România, reiese din datele Poliției Române.

Numărul de accidente rutiere grave crește în zilele de vineri și sâmbătă, vârful fiind în ziua de sâmbătă. În ziua de duminică se înregistrează o reducere a frecvenței de apariție a unor astfel de evenimente. În ziua de luni se înregistreaza din nou o creștere a numărului de accidente rutiere grave.

Între orele 5-9 dimineața numărul evenimentelor rutiere grave crește semnificativ, ajungând să se înregistreze de cinci ori mai multe în intervalul orar 8-9 (391 evenimente) față intervalul 4-5 dimineața (85 evenimente).

Creșterea continuă și în intervalul 9-18, astfel că în intervalul 17-18 este înregistrat maximul zilei, de 700 evenimente. Accidentele rutiere produse până la ora 07.00 şi după ora 20.00, deşi mai puţine ca număr, au provocat o mortalitate mai ridicată, indicând faptul că, în condiţii de trafic mai puţin intens, comportamentele rutiere sunt mai imprudente, implicând riscuri de victimizare mai mari.

Ziua producerii accidentului

Dinamica accidentelor rutiere grave pe zilele săptămânii generice a anului 2019 se caracterizează prin valori mai ridicate în primele zile ale săptămânii, dar mai ales, către zilele de vineri și sâmbătă a sfârșitului de săptămână, cu vârful pe ziua de sâmbătă.

Ulterior, în ziua de duminică se înregistrează o reducere a frecvenței de apariție a unor astfel de evenimente (față de ziua de sâmbătă cu 5,7%). În ziua de luni se înregistrează din nou o creștere a numărului de accidente rutiere grave (creștere față de ziua de duminică cu 2,6%).

În anul 2019, pe drumurile publice din România s-au produs 8.642 accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.864 de persoane, rănirea gravă a 8.125 de persoane și rănirea ușoară a altor 3.410 persoane.

În medie, în fiecare zi a anului 2019 s-au produs 24 de accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav 22 de persoane.

În ceea ce privește accidentele rutiere grave, în anul 2019 s-au produs cu 73 mai multe accidente rutiere grave comparativ cu anul anterior (+0,85%), în timp ce numărul persoanelor decedate sau rănite grav în astfel de evenimente este mai mic cu 22 de persoane (-0,34%).

În raport de mediul producerii lor, în anul 2019, cel mai mare număr de accidente rutiere grave a fost înregistrat în mediul urban, 3.407 evenimente, 39,4% din totalul anual.

720 accidente rutiere grave - în fiecare lună a anului 2019

În medie, pe drumurile publice din România, în fiecare lună a anului 2019, au avut loc 720 accidente rutiere grave, în care și-au pierdut viața 155 de persoane, iar 680 de persoane au fost rănite grav.

Dinamica lunară a accidentelor rutiere grave produse în anul 2019, prezentată în graficul următor pune în evidenţă o primă jumătate a anului cu o frecvenţă mai redusă a accidentelor rutiere grave cu o medie lunară de 602,6 accidente/lună şi o a doua jumătate a anului în care frecvenţa accidentelor rutiere grave se amplifică, media lunară ajungând la 838,3 evenimente/lună.

În general, această distribuţie este influenţată de caracterul anotimpurilor, condiţiile meteorologice care determină valorile generale ale densităţii traficului, precum şi de comportamentul cultural al populaţiei din România.

În primele trei luni ale anului, perioadă caracterizată de condiţii meteo mai nefavorabile, cu efect asupra condiţiilor de rulare pe drumurile publice și de asemenea, perioadă în care populaţia îşi reorientează preocupările dinspre loisir către lucrativ, numărul accidentelor rutiere grave produse lunar se situează la cote mai reduse (sub 571, cu o medie zilnică de 18,3 accidente rutiere grave/ zi).

În intervalul mai – iunie, odată cu încălzirea vremii şi îmbunătăţirea condiţiilor de rulare, numărul accidentelor rutiere grave produse lunar înregistrează creșteri treptate (cu o medie zilnică de 23,2 accidente rutiere grave/zi), ajungând ca în lunile tradiționale de vacanță (iulie, august) să atingă valori maxime. În această perioadă mobilitatea populaţiei crește accentuat, condiţiile meteo şi de trafic fiind mult mai favorabile.

In luna august, numărul accidentelor rutiere atinge vârful anual de 892 (media zilnică a lunii august fiind net superioară celorlalte luni - 29,3 accidente/ zi).

Începând cu luna octombrie suma lunară a evenimentelor rutiere începe să scadă, în octombrie cu 45 de accidente faţă de luna septembrie, iar în noiembrie cu 44 de accidente faţă de luna octombrie. În acest interval de două luni, media zilnică a evenimentelor rutiere grave scade la 25,9/ zi.

Luna decembrie constituie un interval deosebit, contradictoriu, care nu urmează tendinţa începută în luna a zecea. Chiar dacă vremea nu mai este în aceeaşi măsură favorabilă, mobilitatea populaţiei sporeşte din nou, influenţată de calendarul sărbătorilor şi a vacanţelor de iarnă. Numărul accidentelor rutiere grave înregistrat în luna decembrie creşte până aproape de valoarea maximă lunară înregistrată în luna august, iar media zilnică ajunge la 28,7 accidente/ zi.

Distribuţia lunară a victimelor accidentelor rutiere grave produse în anul 2019, urmează forma distribuției pe luni calendaristice a accidentelor rutiere, numărul lunar total al victimelor (morţi+răniţi grav) fiind aproximativ proporţional cu numărul lunar al accidentelor produse. Astfel, remarcăm valori mai reduse în prima parte a anului, creșteri treptate începând cu luna mai, pentru a atinge un maxim în luna august, iar după aceea, începând cu luna septembrie asistăm la o reducere treptată până în luna noiembrie, ajungând ca în luna decembrie să asistăm din nou la o creștere semnificativă a valorilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri