Șoferii români implicați în accidente, care nu au fost produse din vina lor, au dreptul să conducă gratuit o mașină de înlocuire în perioada reparației. Această mașină este decontată de asigurarea RCA a vinovatului. Cu toate acestea, doar 1% dintre potențialii beneficiari își solicită acest drept, a declarat pentru wall-street.ro Dan Toma, coordonator Autonom Road Assistance.

Wall-Street.ro: Ce s-a schimbat în ultimii doi ani în ceea ce privește legea RCA? Sunt șoferii mai conștienți de drepturile lor, în special pentru a primi mașină de schimb sau nu?

Dan Toma: Din 2017, de la publicarea normelor de aplicare a legii RCA modificate în 2016, în baza cărora partea păgubită într-un accident auto beneficiază de mașină de înlocuire pe perioada reparației, și până în prezent, numărul beneficiarilor a rămas extrem de redus, raportându-ne la numărul de dosare deschise pe polița RCA.

Anual, sunt deschise peste 300.000 dosare de daună pe polițele RCA, iar din statisticile noastre rezultă că doar 1% dintre potențialii beneficiari își solicită acest drept.

Wall-Street.ro: Cum a evoluat numărul de cereri pentru mașina de schimb în ultimii doi ani?

Dan Toma: De-a lungul celor doi ani, am înregistrat creșteri semnificative pentru serviciul de mașină de înlocuire în urma unui accident, însă, raportându-ne la numărul total al dosarelor deschise anual, creșterea este destul de mică, semn că beneficiarii încă nu își cunosc acest drept oferit prin lege.

În 2018, înregistram 1.200 de solicitări pentru acest serviciu, iar în 2019 am înregistrat o creștere de peste 50%. Anul acesta însă creșterea a fost mai ponderată, de aproximativ 30% față de anul trecut, având în vedere restricțiile de circulație cauzate de pandemie.

Wall-Street.ro: Care este relația dintre asiguratori și firmele de închireri de mașini?

Dan Toma: Conform normei RCA 20/2017, asigurătorul are obligativitatea de a deconta pe baza documentelor justificative costul generat de lipsa de mobilitate. Se vede o înclinație a asigurătorilor de a încheia parteneriate/convenții cu companii de închirieri auto astfel încât să aibă o predictibilitate mai mare a costurilor pentru acest serviciu.

Autonom are o întreagă echipă dedicată care se asigură de buna desfășurare a întregului proces de închiriere, de la solicitarea autoturismului de către păgubit, până la decontarea cu asigurătorul. Beneficiarii pot solicita non-stop mașina de înlocuire, accesând site-ul autoinlocuire.ro sau asistentarutiera.ro.

Toate părțile păgubite în accidente auto, a căror mașină a fost avariată și necesită imobilizare în service pentru reparații, au dreptul la o mașină de înlocuire, indiferent de polița de asigurare deținută: RCA sau Casco

Wall-Street.ro: La ce ne putem aștepta de la proiectul ASF care modifică și completează Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România? Care sunt schimbările cheie?

Dan Toma: Proiectul de modificare a normei vine cu propuneri îndrăznețe atât pentru partea păgubită cât și pentru asigurător. O modificare majoră în favoarea părții păgubite o constituie regândirea modalității de calcul a zilelor de acordare a mașinii de înlocuire.

Pe lângă zilele alocate conform formulei actuale de calcul, 4 ore de manoperă corespunzând unei zile de închiriere, se ia în considerare și oferirea a două zile suplimentare de închiriere la fiecare cinci zile de indisponibilitate.

Se pot adaugă până la trei zile în următoarele cazuri:

  • perioada reparației se suprapune unor zile libere sau sărbători legale,
  • este necesară încheierea unui proces suplimentar de constatare a avariilor,
  • este necesară întocmirea unui deviz antecalcul de reparație pentru încadrarea mașinii în situația de daună totală economică.

Wall-Street.ro: Care sunt drepturile părții păgubite într-un accident rutier la o mașină de înlocuire?

Dan Toma: Toate părțile păgubite în accidente auto, a căror mașină a fost avariată și necesită imobilizare în service pentru reparații, au dreptul la o mașină de înlocuire, indiferent de polița de asigurare deținută: RCA sau Casco. Pentru a beneficia de decontarea mobilității este necesar ca polița RCA a autoturismului responsabil de producerea accidentului să fie valabilă și să fie emisă de o societate de Asigurări reglementată în România sau Uniunea Europeană. Pentru deținătorii de poliță Casco sau RCA cu decontare directă, utilizatorii pot deschide dosarele de daună în relație directă cu propriul asigurator (regres). Acest lucru nu restricționează partea păgubită în accesarea serviciului de mobilitate.

Pentru a obține mașina de înlocuire decontată de asigurator, partea păgubită într-un accident rutier trebuie să deschidă dosarul de daună la asiguratorul șoferului vinovat sau la asiguratorul propriu, după caz, și să obțină documentele justificative: nota de constatare (de la asigurator) și devizul de reparație (de la service). Asiguratorul este obligat să deschidă dosarul de daună în maxim 3 zile de la avizare, în baza constatării amiabile completate de ambele părți sau a documentelor emise de Poliție. Pe baza devizului de reparație emis de unitatea reparatoare se calculează numărul de zile, adică cât timp va putea păgubitul beneficia de mașina de înlocuire – pentru fiecare patru ore de reparații se acorda o zi de folosință.

Cititi si Mașinile electrice mai noi au probleme de fiabilitate

După ce șoferul obține aceste documente iar mașina avariată intră în service pentru reparații, acesta poate intra în posesia mașinii. Asiguratorul acoperă doar numărul de zile calculate conform devizului. Din momentul în care vehiculul avariat a intrat în service, pentru fiecare 4 ore de manoperă, partea păgubită este îndreptățită la o zi de închiriere. Autoturismul de schimb furnizat părții păgubite trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul implicat în accident. Mașina de înlocuire poate fi obținută de la o companie de închirieri auto, în funcție de politica fiecărei companii.

Autonom este o companie cu capital 100% românesc, înființată în 2006 în Piatra Neamț și este un jucător în top 5, după cifra de afaceri, în sectoarele principale de activitate: leasing operațional și închirieri auto. Acestea sunt furnizate printr-o rețea națională unică, prezentă în 33 de orașe din România, Ungaria și Serbia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri