Autoturismele vechi date spre casare în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național RABLA trebuie scoase din evidență de la plata impozitului și radiate din baza de date a DRPCIV (Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor). Iată ce presupune acest lucru.

Procedura de radiere a unei mașini în cazul în care este dată spre casare la un centru REMAT este asemănătoare cu procedura înmatriculării unei mașini.

Cititi si Ce țări au cele mai multe vehicule electrificate?

După obținerea certificatului de distrugere trebuie să mergeți la direcția impozite și taxe locale unde ați plătit impozitul pentru a face o radiere fiscală auto. Aici trebuie să veniți cu un dosar cu următoarele documente. Dacă instituția nu mai lucrează cu publicul trebuie să depuneți actele online și aveți nevoie de semnătură electronică, atât ca persoană fizică, cât și ca juridică.

A doua variantă este să trimiteți actele prin poștă sau curier (câte o copie a fiecărui document pe care treceți data și semnați). Termenul legal pentru a primi actele prin poștă este de 45 de zile.

Cititi si Ce mașini sub 13.000 euro puteți cumpăra prin Programul Rabla în 2021

Acte necesare radiere auto:

  • Certificat de distrugere auto,
  • Declaratia pentru scoaterea din evidente a mijlocului de transport
  • Cartea mașinii în original și copie,
  • Actul de identitate în original și copie,
  • Cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală

Cititi si Prima de casare acordată în Programul "Rabla Clasic" a crescut la 7.500 de lei

Începând din 2020, radierea de la serviciul de înmatriculări a mașinilor casate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național RABLA se face din oficiu în baza transmiterii către această instituție a certificatului de distrugere, în format electronic, de către operatorul economic autorizat care a emis acest document.

Dovada radierii din circulație a unui vehicul aflat în situația anterior menționată va fi transmisă, de îndată, titularului înmatriculării, la ultima adresă de domiciliu existentă în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.

Cititi si Taxele de poluare vor fi înlocuite de taxe de congestionare

În caz că nu ați primit dovada radierii prin poștă puteți să mergeți la serviciul de înmatriculări cu următoarele documente.

Acte necesare pentru radierea unui autovehicul din circulație când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării sunt:

  • Cererea solicitantului;
  • Certificatul de înmatriculare - original;
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  • Cartea de identitate a vehiculului în original;
  • Documentul care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea unei unităţi specializate în vederea dezmembrării (certificate de distrugere);
  • Certificatul de atestare fiscală.
  • Certificat de radiere – 3 exemplare;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
  • În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
  • Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Sursa: DRPCIV

Cititi si Germania va crește taxele pentru a scăpa de mașinile poluante

În cazul radierii vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe proprie răspundere a titularului sau a moștenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice.

Sursa foto: DmyTo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri