În România, sunt aduse în fiecare an peste 100 de mașini de lux "impumutate" din Europa de Vest, care fie sunt vândute aici, fie ajung în alte țări din regiune.

Una dintre cele mai simple metode de a fura o mașină din Europa de Vest este închirierea acesteia de la o companie de profil. Prin urmare, faptul că vânzătorul are cheia mașinii și aceasta nu prezintă urme de forțare a ușii sau a contactului nu înseamnă că acesta este și proprietarul. Hoții reușesc să aducă în țară autoturismele înainte de a fi declarate către autoritățile din afară.

Citiți și Cutie automată versus manuală: Care este cea mai bună alegere?

Astfel de cazuri apar destul de des în România iar în cele mai frecvente situații mașinile aduse sunt din Italia.

Au fost cazuri în care mașina era deja înmatriculată în România și s-a descoperit că este dată în urmărire abia la următorul proprietar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ea poate să fie declarată furată și după 1 an.

Hoții de mașini nu aduc doar autoturisme, ci și microbuze, motociclete, camioane și remorci.

În ultimii ani, între 150 și 300 de mașini care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate au fost depistate de Polițiștii de Frontieră anual.

Puteți căuta dacă un vehicul este furat în baza de date a Poliției la rubrica autovehicule furate politiaromana.ro/ro/auto-furate. De asemenea, după seria VIN puteți caută și în baza de date europeană stolencars24.eu.

Citiți și Mașini scoase la vânzare de către ANAF în luna mai

Cum puteți evita achiziționarea unei mașini furate

Pentru a fi siguri că nu dați banii pe o mașină furată din străinătate trebuie să aveți în vedere câteva aspecte:

  • verificați toate actele mașinii pe care doriți să o cumpărați. Acestea trebuie să fie în original, nu copii. Dacă nu vă pricepeți apelați la un specialist;
  • pe actele mașinii, carte și talon/certificat de înmatriculare trebuie să figureze persoana care vă vinde mașina. Dacă acesta vă spune că a cumpărat-o trebuie să prezinte un contract de vânzare cumpărare cu proprietarul de pe talon;
  • nu cumpărați o mașină care are doar talonul și o singură cheie;
  • verificați online sau la RAR înainte de cumpărare dacă mașina este declarată furată;
  • nu plătiți mașina adusă din străinatate până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă proprietarul refuză să facă asta, oferiți-vă să plătiți dvs. costurile certificatului și doar dacă mașina este OK faceți actele și plătiți;
  • certificatul de autenticitate mai atestă și faptul că seriile mașinii corespund cu actele și că mașina nu a fost vândută la dezmembrări în țara de origine, caz în care nu o mai puteți înmatricula;
  • atenție la mașinile cu preț mult mai mic decât piața, nimeni nu vinde în pierdere, poate fi un semn că mașina are probleme sau este chiar furată. Nu dați banii înainte să faceți toate verificările necesare;
  • ispita este destul de mare, veți avea un model de lux la jumătate de preț dar trebuie să verificați atent. Țepele cele mai mari acolo se dau.

În ultimii ani, hoții au încercat să introducă în România autovehicule furate pe la toate granițele țării: P.T.F. Petea (județul Satu Mare), P.T.F. Nădlac (județul Arad), P.T.F. Borș (județul Bihor), frontiera cu Republica Moldova, P.T.F. Albita și P.T.F. Sculeni, precum și la granița cu Bulgaria.

Vezi și Cum poți face peste 1 MILION de kilometri cu o mașină electrică fără să schimbi bateria

Sursa foto: nito / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri