Hoții au furat în primele patru luni ale anului aproximativ 170 de vehicule înmatriculate în România, printre care autoturisme, vehicule comerciale ușoare, remorci și scutere, rezultând că în fiecare zi a fost furat cel puțin un vehicul, potrivit datelor de pe site-ul Poliției Române.

Comparativ cu alți ani, numărul de cazuri s-a redus considerabil anul acesta. În trecut, în ani cu vânzări mici pe piața auto, media automobilelor furate zilnic în România a fost de 4-5 vehicule pe zi.

Cititi și Taxele de poluare vor fi înlocuite de taxe de congestionare

Cele mai furate vehicule din România sunt, în general, şi cele mai populare pe piața auto seccond-hand. Clasamentul celor mai furate mărci auto este similar cu cel al celor mai vândute mașini la mâna a doua. Primele 6 cele mai furate branduri auto au împreună 100 de vehicule dintre cele 170 sustrase.

Puteți căuta dacă un vehicul este furat în baza de date a Poliției la rubrica autovehicule furate politiaromana.ro/ro/auto-furate.

Loc 1: BMW - 28 de unități

Hoții au preferat anul acesta modelele BMW rulate, astfel că au sustras aproape 30 de mașini. Dintre acestea, cele mai multe au fost SUV-ul BMW X5. Alte modele BMW dispărute din parcare au fost modelele X4, X6, Seria 3, Seria 7.

Foto: BMW

Loc 2. Volkswagen - 20 de unități

Volkswagen este al doilea cel mai interesant brand pentru hoții din România. Dintre modelele germane, VW Passat este pe primul loc cu 5 unități, modele fabricate între 2015 și 2019. Alte modele VW furate sunt Golf, Bora, Crafter.

Foto: Volkswagen

Cititi si Germania va crește taxele pentru a scăpa de mașinile poluante

Loc 3. Mercedes-Benz - 15 unități

Hoții nu puteau trece cu vederea modelele brandului Mercedes-Benz. Printre modele se numără Clasa A, Clasa C, Clasa S, dar și utilitara Sprinter, care conduce clasamentul cu șase mașini sustrase de la proprietari.

Foto: Mercedes-Benz

Loc 4. Opel - 13 unități

Opel este pe locul 4 în ceea ce privește furturile de mașini în România cu 13 vehicule, dintre care Opel Astra cu 3 unități. Printre modelele furate sunt Astra F, Zafira, Ascona, Insignia, Movano.

Foto: Opel

Cititi si O mașină electrică ieftină va fi fabricată în Germania și Grecia

Loc 5. Renault - 11 unitati

Pe locul 5 este brandul Renault cu 11 vehicule furate de la proprietarii din România, modele Clio, Megane, Twingo, Trafic, Scenic.

Foto: Renault

Pe următoarele locuri în clasament sunt brandurile Dacia cu 10 unități, Audi cu 7 unități și Skoda cu 4 unități.

Cum afli dacă maşina pe care o cumperi este furată

În România, sunt aduse în fiecare an peste 100 de mașini de lux "impumutate" din Europa de Vest, care fie sunt vândute aici, fie ajung în alte țări din regiune.

Una dintre cele mai simple metode de a fura o mașină din Europa de Vest este închirierea acesteia de la o companie de profil. Prin urmare, faptul că vânzătorul are cheia mașinii și aceasta nu prezintă urme de forțare a ușii sau a contactului nu înseamnă că acesta este și proprietarul. Hoții reușesc să aducă în țară autoturismele înainte de a fi declarate către autoritățile din afară.

Cititi si Mașinile electrice mai noi au probleme de fiabilitate

Au fost cazuri în care mașina era deja înmatriculată în România și s-a descoperit că este dată în urmărire abia la următorul proprietar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ea poate să fie declarată furată și după 1 an.

Cum puteți evita achiziționarea unei mașini furate

Pentru a fi siguri că nu dați banii pe o mașină furată din străinătate trebuie să aveți în vedere câteva aspecte:

  • verificați toate actele mașinii pe care doriți să o cumpărați. Acestea trebuie să fie în original, nu copii. Dacă nu vă pricepeți apelați la un specialist;
  • pe actele mașinii, carte și talon/certificat de înmatriculare trebuie să figureze persoana care vă vinde mașina. Dacă acesta vă spune că a cumpărat-o trebuie să prezinte un contract de vânzare cumpărare cu proprietarul de pe talon;
  • nu cumpărați o mașină care are doar talonul și o singură cheie;
  • verificați online sau la RAR înainte de cumpărare dacă mașina este declarată furată;

Cititi si Cele mai scumpe mașini electrice fabricate vreodată

  • nu plătiți mașina adusă din străinatate până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă proprietarul refuză să facă asta, oferiți-vă să plătiți dvs. costurile certificatului și doar dacă mașina este OK faceți actele și plătiți;
  • certificatul de autenticitate mai atestă și faptul că seriile mașinii corespund cu actele și că mașina nu a fost vândută la dezmembrări în țara de origine, caz în care nu o mai puteți înmatricula;
  • atenție la mașinile cu preț mult mai mic decât piața, nimeni nu vinde în pierdere, poate fi un semn că mașina are probleme sau este chiar furată. Nu dați banii înainte să faceți toate verificările necesare;
  • ispita este destul de mare, veți avea un model de lux la jumătate de preț dar trebuie să verificați atent. Țepele cele mai mari acolo se dau.

Sursa foto: plantic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri