Chiar dacă SUV-urile domină în prezent piaţa auto, automobilele electrice minuscule şi economice vor să îi seducă pe orăşenii blocaţi în trafic, transmite AFP, preluată de Agepres.

.La salonul auto internaţional, care se desfăşoară zilele acestea la Munchen, modelul Microlino (cu o lungime de 2,5 metri şi o greutate de 500 de kilograme) îi primeşte pe vizitatori cu portiera sa care se deschide în faţă. Inspirat din vechiul BMW Isetta, care în anii 1950 s-a vândut la nivel mondial, această mică citadină electrică promite o autonomie cuprinsă între 100 şi 200 de kilometri şi un preţ începând de la 12.500 de euro, fără primele acordate de stat.

"Aceasta nu este o maşină!" susţine Wim Ouboter, fondatorul mărcii suedeze de trotinete Micro. "Dar sunteţi protejaţi de intemperii şi are instalaţie de încălzire", adaugă Ouboter.

În Franţa, modelul Microlino ar putea fi vândut începând din 2002 în reţeaua de magazine electrocasnice Boulanger, la fel ca şi modelul concurent Citroën Ami, vândut în magazinele Fnac-Darty.

Lansat pe piaţă încă din 2020 la un preţ de aproximativ 6.000 de euro, Citroën Ami s-a vândut în 8.500 de exemplare în Franţa şi Italia, înainte de lansarea pe pieţe din Spania, Belgia şi Portugalia.

Alte modele renumite, de la Fiat 500 la Smart şi Mini, au arătat deja calea prin reconversia în vehicule electrice, însă ele vizează mai degrabă o clientelă premium.

Renault s-a lansat şi el pe acest segment în 2012 cu modelul Twizy, un fel de scuter acoperit în care pasagerul stă în spatele şoferului, care a ajuns la peste 30.000 de exemplare vândute între timp.

În condiţiile în care costul prohibitiv al bateriilor face modelele electrice mai scumpe decât automobilele pe benzină, constructorii încearcă să prezinte soluţii cât mai ieftine posibil. În paralel, producătorii îşi prezintă mini-modelele ca o soluţie la blocajele de trafic şi poluare oraşelor, urmărind şi confortul oferit de transportul individual.

Aceste mici modele au vocaţia necesară pentru a echipa flotele aplicaţiilor pentru închirieri auto sau " pentru a recrea o legătură cu persoanele mai tinere care nu vor neapărat să cumpere un automobil", subliniază José Baghdad, analist la firma de consultanţă PwC.

La rândul său, constructorul auto francez Citroën informează că 77% din cei care cumpără un model Ami au o familie cu doi adolescenţi. Însă utilizarea acestui model s-a extins dincolo de metropole: 46% din utilizatori trăiesc în mici aglomerări urbane şi 26% în zonele rurale.

În China, mica Wuling Hong Guang Mini EV (2,9 metri, un cost mai mic de 5.000 de euro) domină vânzările de automobile electrice, în faţa Tesla.

Nissan şi Mitsubishi au anunţat şi ele la finele luni august că pregătesc pentru 2022 o versiune electrică a renumitelor 'kei car', o categorie de mici modele economice care permit parcarea pe străzile din Japonia.

La rândul său start-up-ul german ACM prezint şi el un mic automobil electric cu patru locuri, ACM City One, destinat transportului de pasageri şi marfă în Africa şi America Latină. Cu o lungime de 3,60 metri, o greutate mai mică de o tonă, o autonomie de 100 de kilometri şi un preţ de pornire de 10.000 de euro, "aceasta nu este o maşină ci o unealtă" subliniază directorul de tehnologie de la ACM, Swagat Chopra.

Sursa foto: Microlino

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri