Preschimbarea permisului de conducere după expirare costă anul acesta 250 - 300 lei, sumă care acoperă vizita medicală la una dintre clinicile autorizate care eliberează fișa medicală, din care reiese că șoferul este apt pentru a conduce mașini din categoria respetivă. Iată ce acte sunt necesare pentru preschimbare permis auto.

Înainte de a începe procedura de preschimbare a permisului expirat, trebuie să știți că schimbarea de look vă poate respinge dosarul dacă nu mai arătați precum în cartea de identitate și veți fi nevoit să o reînnoiți și pe aceasta.

Dacă după eliberarea noului permis vă schimbați adresa de domiciliu, nu veți fi obligat de lege să vă preschimbați și permisul.

Taxa pentru preschimbarea permisului de conducere este 89 lei, iar pentru eliberarea fișei medicale mai trebuie să plătiți între 150 și 200 de lei, în funcție de clinică. Pentru vizita medicală, aveți nevoie de 3-4 ore, pentru că trebuie să vizitați mai multe cabinete.

Acte necesare preschimbare permis auto:

  • cerere tip - se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind fișa medicală și dovada plații contravalorii permisului de conducere;
  • actul de identitate, în original și copie - în cazul cetățenilor români, actul de identitate al titularului, în original și copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reședința în România;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere de 89 lei – achitată online în sistem internet banking

Cititi si TOP 5 mașini diesel cu un consum foarte mic

  • permisul de conducere, în cazul deteriorării acestuia, expirării sau pentru schimbarea numelui. În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul declară în cerere și trebuie să aducă și o dovadă că a fost declarat pierdut;
  • documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original și copie din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere;
  • în cazul cetățenilor străini, carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaport, pașaport diplomatic/serviciu;

În situația plaților efectuate prin internet banking, eliberarea documentelor se face după confirmarea încasării sumelor datorate, prin confruntarea cu extrasele de cont transmise de Trezoreria sector 5 București.

Cititi si Tariful pentru preschimbarea permisului de conducere a fost majorat cu 30%

În total pe fișa medicală sunt 9 cabinete pe care trebuie să le vizitați: Boli interne, Chirurgie-ortopedie, Neuro-chirurgie, Psihiatrie, Oftalmologie, ORL, Obstetrică ginecologie, analize de sânge și o semnătură de la șeful unității medicale. În plus trebuie să îi faceți o vizită și medicului de familie pentru a completa la Antecedente personale.

Permisul de conducere în București va fi eliberat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) din Șoseaua Pipera nr 49 sau dacă doriți îl puteți primi prin poștă la adresa de domiciliu sau la orice altă adresă menționată în cerere.

Dosarul cu acte pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie să îl depuneți personal.

Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă o amendă între 870 și 1.160 lei, dacă sunt opriți de poliție. Aceștia vor primi 6-8 puncte-amendă. Fapta lor constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni - conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat (articolul 101).

Un punct de amendă este calculat în 2021 la 145 de lei.

  • 6 puncte de amendă = 870 de lei;
  • 8 puncte de amendă = 1.160 de lei;

Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei.

Sursa foto: PotatoTomato / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri