Noi modificări ale Codului Rutier ar putea fi introduse în legislația rutieră în 2022, printre care sancționarea pietonilor neatenți, posibilitatea accesării de către șoferi a cazierului rutier, mașinile nepoluante vor primi noi numere de înmatriculare verzi, vor fi oficializate regulile pentru circulația trotinetelor electrice și va apărea noţiunea de drum expres.

Pietonii neatenți, care ascultă muzică, vorbesc sau se uită în telefon când traversează, ar putea fi amendați începând din 2022. Distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător,

În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, „traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Citiți și Un start-up american vinde mașini electrice care nu trebuie încărcate niciodată

O alta noutate în Codul rutier este termenul de drum expres, definit ca "drum naţional rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie şi acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecţii reglementate şi pe care oprirea şi staţionarea pe partea carosabilă sunt interzise."

Viteza pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Posibilitatea accesării de către șoferi a cazierului rutier ar putea fi o altă noutate care va apărea în Codul rutier 2022. Șoferii vor afla situația amenzilor sau a avertismentelor ce le-au fost aplicate de polițiștii rutieri.

„Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne”, se precizează în proiectul de lege.

Citiți și Trecerea la vehicule electrice ar putea face mașinile inaccesibile

În prezent, "titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul serviciului poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.

Mașinile electrice ar putea avea numere verzi. Numerele ar funcționa ca un fel de pașaport pentru mașină pentru a accesa diverse facilități de care beneficiază propulsia non-poluantă.

Citiți și Mașini electrice second-hand sau noi? Ce să cumpăr?

Pentru viitor este gândită restricționarea accesului pentru mașini cu ardere internă în anumite zone ale orașelor, iar numerele verzi ar fi biletul de trecere.

Regulile privind circulația trotinetelor electrice și amenzile pentru nerespectarea acestora ar putea intra in vigoare in 2022.

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

Sursa foto: RoClickMag / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri