Ca șofer român, mai mult că sigur ai fost implicat măcar o dată într-un eveniment în trafic. Dacă te numeri așadar printre proprietarii de autovehicule implicați într-un eveniment rutier din vina altui șofer, vei fi nevoit să începi demersurile de recuperare a prejudiciilor. Vei face asta apelând la compania de asigurări a vinovatului și asta înseamnă că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru că procedura nu este fără bătăi de cap.

Noroc cu pandemia care a digitalizat într-o oarecare măsură procesul de constatare a daunelor. Totuși, dacă șoferul vinovat are încheiată asigurarea RCA la o companie cu probleme, situație larg întâlnită având în vedere goana după prețul cel mai mic, atunci lucrurile pot deveni destul de sensibile.

Tocmai din disperarea șoferilor aflăți în astfel de situații cu probleme din cauza altora și care și-au exprimat ani la rând dorința de a-și repara mașinile pe propriile asigurări, a apărut această alternativă mai ieftină decât o asigurare CASCO, dar foarte utilă în contextul RCA, denumită sistemul de decontare directă, sau asigurare RCA cu decontare directă.

Ce este decontarea directă

În termenii cei mai simpli, decontarea directă reprezintă o extensie a asigurării RCA care îți oferă libertatea de a ți repara mașînă la propriul Asigurător atunci când ți implicat într-un accident de care nu te faci vinovat.

Dacă vrei o analizezi și în termeni legislativi, caută Legea 132 / 2017 (Legea RCA). Clauză a fost recent reglementată în legislația asigurărilor și are drept scop sprijine consumatorii de RCA, dar fără a le îngrădi dreptul de a utiliza asigurarea celui care a provocat accidentul. Cu alte cuvinte, este un serviciu suplimentar și facultativ, ce poate fi cumpărat împreună cu asigurarea RCA, contra unui tarif suplimentar și despre care vom vedea în cele ce urmează te poate scapă de multe bătăi de cap.

De ce ar trebui -ți închei și tu RCA cu decontare directă

  1. Îți vei repara mașînă în continuare pe asigurarea celui care a provocat accidentul, dar dacă Asigurătorul nu îți inspiră încredere, atunci o vei putea repara pe asigurarea ta, urmând Asigurătorul tău demareze procedurile de avizare, constatare și despăgubire a respectivei daune. Practic Asigurătorul tău își va recupera banii de la Asigurătorul RCA al șoferului vinovat, iar tu câștigi LIBERTATE.
  2. Eviți companiile de asigurări cu probleme și stimulezi pe termen lung alinierea standardelor în piață de asigurare. Prețul cel mai mic cântărește cel mai mult în procesul de alegere a unei asigurări RCA, astfel anumiți Asigurători dețîn monopolul pe piață de asigurare, dar asta nu-i face neapărat și cei mai buni în materie de despăgubire. Astfel , asigurarea RCA cu decontarea directă poate fi privită un factor ce reglementează în timp apetența clienților spre prețul cel mai mic, crește interesul Asiguratorului -și păstreze clienții și astfel echilibreze standardul produselor.
  3. Cumperi cu încredere un produs a căror beneficii sunt palpabile. Probabil cel mai mare blocaj psihologic în achiziția unei polițe RCA mai scumpe este faptul practic dai banii pe ceva ce va folosi altcineva, de aici și lipsa interesului către un produs de calitate. Prin asigurarea RCA cu decontarea directă, ajungi așadar cumperi ceva ce îți inspiră încredere, îți dai interesul te informezi înainte de achiziție și îți oferă confortul emoțional al banului cheltuit cu folos.
  4. Scapi de blocajul birocratic care îți poate da mari bătăi de cap. Știați în cazul accidentelor minore mulți români renunta la despăgubire din cauza procedurii? Mulți nici nu o inițiază, iar alții renunta pe parcurs. Asta pentru procedura în sine este costisitoare, iar timpul de constatare și reparațiile propriu-zise pot dura mult mai mult decât îți permiți aștepți. După cum spuneam și la punctul 1, decontarea directă de scapă de tot acest blocaj birocratic, care cade în sarcina Asiguratorului tău.

Cât costă asigurarea RCA cu decontare directă

Prețul pe care îl vei plăți pentru asigurarea RCA cu decontare directă diferă în funcție de societatea pe care o alegi. Astfel poate fi variabil, iar diferența considerabilă. Prețul exact îl poți află cu ajutorul calculatorului RCA online de la i-Asigurare.ro. Introdu datele mașinii tale și vei află prețul pentru fiecare Asigurător în parte.

Am fost lovit în trafic. Cum îmi pot repara mașina pe asigurarea mea

  1. În primul rând trebuie îndeplinești cele 4 condiții obligatorii în cazul producerii unui accident:

● Evenimentul aibă loc în România

Mașinile implicate în accident fie înmatriculate în România. Dacă se mai practică înmatricularea mașinilor în Bulgaria asta te va încurcă

● Nu sunt înregistrate vătămări corporale, iar daunele aparțîn doar mașinilor

● Toate mașinile implicate în accident au asigurare RCA valabilă în momentul impactului

Așadar, decontarea directă nu se aplică și nu despăgubește victimele, în cazul în care accidentul se soldează și cu vătămări corporale.

Ce ai tu de făcut în momentul în care ești implicat într-un accident și vrei să-ți repari mașina pe propria asigurare este să-ți contactezi Asiguratorul pentru deschiderea dosarului de daună. Ulterior acesta preia responsabilitatea de a contacta Asiguratorul vinovatului, care este obligat să confirme valabilitatea poliței în 3 zile lucrătoare.

Important de reținut aici este că tu ai obligația de a-ți notifica Asigurătorul în termen de 5 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, iar notificarea va trebui să cuprindă și procesul verbal întocmit de poliție sau constatarea amiabilă încheiată cu șoferul vinovat.

Cum comand asigurarea RCA cu decontare directă

La fel de simplu cum comanzi o asigurare RCA. Intri pe calculatorul rca, introduci datele mașinii tale și selectezi tabul de decontare directă. Astfel vei putea vizualiza toți Asigurătorii și toate tarifele disponibile și vei putea selecta ceea ce te avantajează. Opțiunea de a încheia RCA cu decontare directă este posibilă doar în momentul în care achiziționezi și polița RCA obligatorie. Dacă te gândești să o achiziționezi în momentul în care apare un accident sau ulterior achiziției de polița RCA, acest lucru nu va fi posibil

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri