Stocurile mai mici de mașini rulate au condus la creșterea prețurilor pe piața auto SH din România întrucât cererea a crescut. Prețurile au crescut pe piața auto second-hand din România, atât pentru mașini pe benzină, cât și pentru cele diesel sau 100% electrice, a declarat, pentru wall-street.ro, Andrei Dumuța, Business manager Autovit.ro.

Din punct de vedere al prețului mediu al mașinilor postate pe Autovit.ro, a existat un trend de creștere, în special începând din august.

În urma analizei pe ultimele 5 luni făcută pe platforma online Autovit.ro, se observă o creștere de aproximativ 14% (cu 1.770 euro) a prețului mediu la mașinile diesel și de 17,5% (cu 2.694 euro) la prețurile pentru mașinile pe benzină.

Prețul mediu al mașinilor electrice din platforma de anunțuri cu mașini a crescut cu aproape 8% în ultimele 5 luni, de la 34.000 euro la 36.681 euro.

Sursa: Autovit.ro

Din statisticile Autovit.ro, reiese că numărul de vizitatori pe site-ul de anunțuri cu mașini a crescut în toamna 2021 la nivelul din 2019, depășind rezultatele din 2020, chiar dacă numărul de anunțuri auto a scăzut considerabil față de alți ani, iar mașinile s-au scumpit.

"Atât anul 2020, cât și 2021 sunt perioade în care pandemia a influențat semnificativ și piața auto de mașini rulate din România. Am înregistrat evoluții imprevizibile într-un timp foarte scurt. În aprilie 2020 aveam recorduri negative istorice la volumul de anunțuri de pe site, iar în toamnă înregistram deja revenirea pieței auto SH la cifre care depășeau perioada similară a anului 2019. 2021 a fost ceva mai stabil, dar odată cu problemele pe care le-a întâmpinat industria producătoare de mașini noi, am remarcat pe piața de mașini rulate două efecte importante: creșterea cererii pentru mașinile SH - înregistrăm aproximativ același număr de clienți (creșteri de câteva procente) ca anul trecut, dar pentru stocuri mai mici de mașini rulate și creșterea prețurilor, ca efect imediat al creșterii cererii", a mai spus Andrei Dumuța.

Cititi si Criza globală de microcipuri a condus la timpi de livrare mai mari și mașini mai scumpe

Cum arată piața auto

Conform datelor DRPCIV, în luna septembrie, a existat o creștere de cel puțin 6 procente pentru reînmatriculările de mașini second-hand (tranzacții cu mașini second-hand pe plan intern). În ceea ce privește piața auto de import, creșterea este de 4% pentru mașinile aduse de afară și înmatriculate în România în luna septembrie a acestui an, față de luna septembrie a anului trecut.

Aceleași creșteri de câteva procente se văd și în oferta de mașini rulate de pe platforma Autovit.ro în luna septembrie a acestui an, față de luna septembrie din 2020.

"La prima vedere, am putea spune că este o creștere a pieței auto SH nesemnificativă, dar anul trecut, în această perioadă am înregistrat o creștere spectaculoasă pe Autovit.ro, atât în ceea ce privește volumul anunțurilor postate, cât și a numărului de tranzactiil realizate. Practic, creșterea de anul trecut era estimată pentru septembrie 2021. De aceea cifrele nu par extraordinare, deși creșterea este semnificativă"

Andrei Dumuța, Autovit.ro

Piața auto SH întâmpină aceleași probleme ca piața mașinilor noi, odată cu criza semiconductorilor, pentru că cei care își doresc o mașină nouă, de obicei, o schimbă pe cea veche, care intră în circuitul de mașini rulate. Iar, atâta timp cât mașina nouă nu este livrată, nici cea rulată nu va putea fi revândută pe piața second-hand.

"Ne așteptăm ca cererea să crească în următoarea perioadă, pentru că oamenii pun mai mare accent pe mobilitate, iar volumul de mașini disponibile care pot fi tranzacționate va scădea", a mai spus reprezentantul Autovit.ro.

Din luna mai 2021, trendul este crescător atât pe anunturi mașini electrice (de la 0,65% la 0,79%), hibride (de la 2,26% la 2,77%), cât și pe benzină (23,21% la 25,62%). Singurul segment care scade este cel diesel (de la 73,37% la 70,42%).

Sursa: Autovit.ro

"Din punct de vedere al mașinilor vândute se observă un trend ascendent din mai până în august. August a avut cea mai mare rată de mașini vândute din anunțuri postate", a adaugat managerul.

Pe primele zece luni din 2021, nivelul înmatriculărilor de autoturisme second hand în România a depășit 338.200 unități, o creștere de 1,45% față de perioada similară din 2020, respectiv 333.422 unități.

Sursa foto: Kzenon/ shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri