Simbolurile de pe anvelope ajută clienții să identifice mai ușor ce pneuri au nevoie pentru mașini, prin urmare ar trebui citite cu atenție. De curând, pe lângă aceste marcaje, pentru anvelopele de iarnă au fost făcute publice și caracteristicile mai importante ale acestora.

Noile marcaje conțin informații suplimentare privind performanțele anvelopelor în condiții speciale, respectiv un simbol pentru aderența pe zăpadă și un cod QR către o bază de date. Cerințele nu se aplică anvelopelor de iarnă cu ținte.

Scopul noilor simboluri este de a le permite șoferilor, cu precădere cumpărătorilor online, să compare modele diferite de anvelope și să facă o alegere informată atunci când achiziționează un set nou.

Cititi si Ghid - cum să călătorești legal cu mașina iarna în Europa

Anvelopele fabricate după 1 mai 2021 sunt prevăzute cu etichete noi, care vor începe să fie vizibile treptat pe anvelopele oferite spre vânzare.

Alegerea cauciucurilor de iarnă pentru mașina personală este simplă. Pe talon sau în cartea mașinii sunt trecute dimensiunile anvelopelor mașinii. Nu puneți anvelope de altă dimensiune pentru că aceasta nu va trece ITP-ul. În plus, dacă sunteți opriți de poliție, riscați să primiți o amendă.

Dacă în cartea mașinii scrie 215/65/16, aceasta trebuie să fie dimensiunea anvelopelor de pe mașină, nu 225/65/16, chiar dacă pneul s-ar potrivi pe janta de 16 inch.

După ce am văzut ce dimensiuni sunt corecte pentru anvelopele mașinii, lățimea (215 mm), înălțimea (65) și diametrul (16 inch), ar trebui să fim atenți și la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, nivelul de zgomot, performanțele.

Citiți si 10 SUV-uri plug-in hybrid cu prețuri sub 50.000 euro

Indicele de sarcină este foarte important pentru că ne scapă de apariția gâlmelor în anvelope, codul pe anvelope este în cifre și variază între 60 (250 kg) și 125 (1.650 kg) în funcție de greutatea mașinii.

Dacă un autoturism are o greutate de 1.500 kg, de regulă greutatea pe care ar trebui să o suporte o singură anvelopă este de 750 de kg, deci indicele ar fi 98 (750 kg).

Cod anvelope Greutate anvelope
91 615 kg
92 630 kg
93 650 kg
94 670 kg
95 690 kg
96 710 kg
97 730 kg
98 750 kg
99 775 kg

Indicele de viteză la anvelope este în litere și variază de la A1 (5 km/h) la Y (300km/h). Majoritatea mașinilor au anvelope care pot rula cu 210 km/h (indice H) sau 240 km/h (indice V), chiar dacă viteza maximă a autoturismului este de 170-180 km/h.

Cod anvelope Viteza maxima
Q 160 KM/H
R 170 KM/H
S 180 KM/H
T 190 KM/H
U 200 KM/H
H 210 KM/H
V 240 KM/H
Z PESTE 240 KM/H
W 270 KM/H

Economie de carburant

Anvelopele contribuie la consumul de carburant reiese din testele făcute de producători, care au notat cu o literă de la A la G performanțele. Și în acest caz, anvelopele premium vor avea cele mai bune performanțe, notate cu A, B sau C.

Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%.

Cum aflăm vârsta anvelopelor

Anvelopele premium deși sunt mai scumpe decât anvelopele de buget vor avea o durată de viață mai mare cu 1-2 ani până la apariția semnelor de bătrânețe.

Durata de viață a unei anvelope este de 4 ani, dar în unele cazuri anvelopele premium pot fi folosite 5-6 ani.

Pentru a afla când a fost produsă o anvelopă ne vom uita la DOT, un cod de 4 cifre (ex: DOT 1019 – a zecea săptămână din anul 2019), primele două sunt săptămână din an, iar celelalte două reprezintă anul fabricației.

Ce informații oferă noile etichete pentru anvelope șoferilor?

• Rezistența la rulare face trimitere la consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon. Anvelopele de vară din cea mai bună clasă pot economisi 0,6 litri de combustibil la 100 km, în comparație cu cea mai slabă categorie.
• Aderența pe carosabil umed indică distanța de frânare. Pe asfaltul umed, cele mai bune anvelope au nevoie de aproape 20 de metri mai puțin pentru a se opri decât anvelopele din clasa cea mai puțin performantă, atunci când rulează cu o viteză de 80 km/h.
• Valoarea zgomotului exterior la rulare indică niveluri de zgomot în afara vehiculului. Utilizarea anvelopelor mai silențioase va reduce poluarea fonică din mediu.
• Simbolul pentru aderența pe zăpadă indică faptul că anvelopa îndeplinește reglementările oficiale și este sigură pe zăpadă.
• Simbolul pentru aderența pe gheață înseamnă că anvelopa a trecut testul de aderență pe gheață și este potrivită pentru condițiile nordice de iarnă. Simbolul este utilizat în prezent doar pe anvelopele pentru autoturisme.

Când trebuie montate anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarna trebuie montate dacă temperaturile scad sub 7°C întrucât vor avea performanțe mult mai bune decât cele de vară.

Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care vehiculele circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt diferite față de cele de vară fiind create cu ajutorul unui compus mai moale pentru a rămâne flexibile la temperaturi scăzute. În plus, profilul special al benzii de rulare asigură o aderență mult mai bună pe drumuri înghețate sau acoperite de zăpadă oferind un control mai bun asupra direcției.

Frânarea este marele avantaj al pneurilor de iarnă pentru că în comparație cu cele de vară vor reduce cu 50% distanța de frânare.

Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede reținerea certificatului de înmatriculare de către poliția rutieră, dacă șoferii sunt depistați cu vehicule cu anvelope de vară pe drumuri acoperite de zăpadă. Așadar, atâta timp cât nu circulați pe un astfel de drum nu sunteți obligați să aveți roți de iarnă.

Sursa foto: Pirelli

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri