Bucureștiul, precum și alte orașe mari din România, are un număr destul de mare de mașini abandonate pe străzi, pe care proprietarii ar trebui să le radieze pentru a nu mai plăti impozite și taxe.

Pentru a radia o mașină veche pe care doriți să o păstrați, nu să o dați la casat, trebuie să prezentați dovada depozitării într-un spațiu privat, depozit sau curtea unei case.

Deci trebuie să faceți dovada că mașina nu este abandonată pe domeniul public, nu puteti radia mașina parcată în fața blocului.

Documente necesare radierii unui vehicul din circulație, la cerere, în cazul în care deţinătorul nu mai doreşte menţinerea vehiculului în circulaţie:

1) Cererea solicitantului;

2) Dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii;

3) Certificatul de înmatriculare - original;

4) Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

5) Cartea de identitate a vehiculului în original;

6) Certificatul de atestare fiscală;

Cititi si Top 5 țări care valorifică cel mai bine mașinile casate

7) Certificatul de radiere – 3 exemplare;

8) Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

9) În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;

10) Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Cititi si Ce mari producători auto nu au vrut să semneze renunțarea la mașinile pe carburanți

În cazul radierii vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe proprie răspundere a titularului sau a moștenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice.

În București, primăria fiecărui sector ia decizi privind mașinile abandonate. Dacă în 2020 au fost ridicate doar 120 de mașini din sectorul 1, în 2021 numărul a depășit 1.300 de autoturisme în primele 10 luni. Cele mai multe mașini au fost ridicate de proprietari din sectorul 1 ca urmare a somațiilor primite, iar un număr de 218 mașini au fost ridicate de către polițiștii locali.

Cititi si Nicușor Dan vrea să ridice aproape 60.000 de maşini abandonate în Bucureşti pentru a face locuri de parcare

Și în sectorul 6, 1.400 de automobile abandonate pe străzi au fost ridicate de proprietari de pe domeniul public în primele șase luni, potrivit primarului de sector Ciprian Ciucu.

„Din ordinul meu, din ianuarie 2021 și până acum (n.r. iulie 2021) Poliţia Locală a identificat și somat proprietari ai 3.466 de automobile, în stare de degradare, abandonate pe domeniul public. Dintre acestea au fost ridicate de pe domeniul public chiar de către proprietari, după cele 3 somații obligatorii, un număr de 1.400 de automobile", a spus Ciucu.

Legea este extrem de indulgentă, fiind nevoie de 3 somații consecutive timp de 6 luni + 10 zile + 5 zile pentru ca Primăria să le poată lua de pe domeniul public.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat anul trecut că în Bucureşti există între 50.000-60.000 de maşini abandonate şi că doreşte ca acestea să fie ridicate pentru a elibera locurile de parcare. Primarul Dan a spus că până nu se rezolva problema parcărilor, nu este de acord cu sancţionarea oamenilor, cu excepţia cazurilor flagrante.

„O să fie o hotărâre de Consiliul General, eu nu vreau să penalizăm oamenii, eu vreau să ridicăm maşinile care sunt abandonate (...) În estimarea oamenilor cu care lucrez, sunt undeva la 50.000-60.000 de maşini abandonate în Bucureşti. 50.000-60.000 de maşini abandonate ridicate şi duse în altă parte înseamnă 50.000-60.000 de noi locuri de parcare care iau presiunea de pe bulevarde, de pe spaţiile verzi”, a spus edilul Capitalei.

Sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri