Nimic nu poate fi mai frustrant decât să sta stai în trafic, în mașină și să aștepți. Ai luat un taxi sau un Uber tocmai pentru a ajunge mai rapid în locul în care trebuie să ajungi, însă realizezi că de fapt îți ia mai mult și că te-ai blocat în trafic când mai ai mai puțin de 10 minute poate. Asta nu ne poate face decât să visăm poate la mașini zburătoare, similare cu cele din celebrele desene animate „The Jetsons”, create în anii ‘60 și difuzate pe Cartoon Network. Dar ar putea oare aceste mașini să devină curând realitate?

„E o pasăre! Nu, e un avion. Nu, e un taxi zburător!” Cum arată tehnologia unei mașini zburătoare

Partea bună este că există în prezent mai multe prototipuri de mașini zburătoare. Aeronava electrică cu decolare și aterizare verticală sau eV-TOL, după cum sugerează și numele, se ridică de la sol, plutește și aterizează vertical. Sunt ecologice, deoarece sunt complet electrice și special construite pentru a nu produce emisii directe de dioxid de carbon.

Piața acestor aeronave este de așteptat să crească la peste 21 de miliarde de euro până în 2035, arată datele de la IBA, o companie care furnizează date și analize pentru pentru industria aerienă. Este o cifră care îi ține pe investitori, însă, cu ochii pe cer.

Peste 50 de firme dezvoltă în prezent câteva prototipuri de aeronave cu capacitatea de a transporta până la 20 de pasageri. O astfel de companie este și start-up-ul turc AirCar.

Vezi și: VIDEO | Mașina-avion care a zburat între două aeroporturi din Slovacia

Taxiuri autonome

De când a fost înființată în 2017, AirCar a căutat diverse modalități prin care se poate reduce traficul auto. AirCar este partener cu cel mai mare producător de software din Turcia, așa că în loc să aștepte ca guvernele să construiască încet drumuri mai mari și un transport public mai bun, compania și-a setat un altfel de obiectiv.

Compania vrea să dezvolte o rețea de taxiuri zburătoare autonome, care sunt în întregime alimentate cu energie electrică.

După ce s-au efectuat peste o mie de teste (la scară mică), testarea unui prototip de dimensiune completă a început anul acesta. Eray Altunbozar, CEO-ul AirCar, estimează că organizația pe care o conduce va începe să transporte pasageri până la începutul anului 2025. Până atunci, însă, mai sunt bariere de depășit. Una dintre acestea este dimensiunea transportului public de astăzi.

Dr. Andreas Bardenhagen, profesor la Universitatea Tehnică din Berlin aduce în atenție o parte din aceste provocări. Dacă numărul de pasageri pentru acest sistem modern de transport va fi similar cu cel pe care îl regăsim în trenuri sau autobuze, atunci „vom avea un spațiu aerian foarte aglomerat”. Dr. Bardenhagen nu este sigur dacă oamenii vor accepta acest lucru.

O altă problemă e reprezentată de reglementările naționale și internaționale privind obiectele care zboară. Cu toate acestea, „țările din întreaga lume au autorități de reglementare care urmează principii stricte”, este de părere directorul IBA. Pentru el, aceasta ar putea fi o siguranță destul de certă la nivel de implementare, dar care ar putea totuși să încetinească planurile pentru un serviciu de taxi zburător.

În ciuda acestor dificultăți, AirCar vrea să fie unul din jucătorii care schimbă fața industriei și este dispus chiar să aleagă calea mai grea pentru a-și atinge obiectivul de a construi taxiuri zburătoare.

Mașinile zburătoare și noile moduri de transport aerian nu mai sunt o fantezie. Miliarde de euro alimentează deja zeci de start-up-uri din întreaga lume. Dar va rămâne o noutate pentru cei bogați sau poate transforma cu adevărat modul în care călătorim cu toții? Un singur lucru este sigur, o schimbare este „în aer”.

Sursa: euronews.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri