Plata amenzilor de circulație în România se poate face în termen de 15 zile din momentul săvârșirii faptei pentru a achita doar jumătate din suma datorată. Amenzile nu se pot plăti pe loc polițiștilor în România.

Pentru plata amenzilor se poate merge la o unitate a Trezoreriei Române, la casieriile administrațiilor publice locale sau prin mandat poștal cu ajutorul Poștei Române.

Cea mai ușoară metodă de plată este însă portalul dedicat www.ghiseul.ro sau plata prin internet banking, livrând suma în contul pentru amenzi contravenționale.

Unde se plătesc amenzile din străinătate?

Românii care primesc amenzi după ce au călătorit în străinătate, în una din țările membre UE, vor primi amenda la domiciliu. De obicei, în plic apar și modalitățile de plată, fiind posibilă plata amenzii online sau prin mandat poștal.

În țările care nu sunt parte din Uniunea Europeană este posibil să puteți plăti pe loc amenda sau prin mandat poștal.

ititi si Top 5 țări care valorifică cel mai bine mașinile casate

Plata online

Plata online a amenzilor poate fi făcută prin ghișeul.ro. Este un sistem simplu, cu pași de urmat. La final, plata se face cu un card bancar.

Amenzile pot fi plătite online și prin transfer bancar.

Valoare amenzilor rutiere

Anul acesta, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr.1/2020, prin intermediul căreia valoarea punctului de amendă a fost plafonată, la 145 de lei. Astfel, amenzile rutiere variază între 290 de lei (2,3 puncte de amendă în cazul sancțiunilor de clasa I) și peste 3.000 lei (21 de puncte de amendă).

Poliția va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal va avea o serie unică de evidență.

Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute următoarele informații:
- seria procesului verbal
- codul numeric personal al contravenientului
- contul unic al Trezoreriei
- suma de plată
- data plații

Cititi si Cum radiezi din circulație o mașină abandonată în fața blocului

Șoferii care primesc amenzi de circulație și consideră că măsura a fost abuzivă sau nu reflectă întocmai situația pot face contestații pentru a anula amenzile contravenționale. Dosarul se poate soluționa în maximum două termene (două luni de zile) în situația în care procedura de citare cu agentul constatator este legal îndeplinită (în funcție de cine te amendează). Iată care este procedura.

Contestația unei amenzi de circulație se poate face la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.

Pentru cei care semnează pe loc procesul-verbal, aceasta este data din care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție să conteste amenda auto. Șoferii care refuză să semneze procesul-verbal îl vor primi prin poștă cu confirmare de primire și din acel moment au 15 zile pentru contestații.

Amenzi rutiere 2021:

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: 2-3 puncte-amendă (290 de lei sau 435 lei) + 2 puncte de penalizare
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: 4-5 puncte-amendă (580 sau 725 lei) + 3 puncte de penalizare
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei)+ 6 puncte de penalizare
  • depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h: 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Cititi si Ce amendă primești dacă ești prins cu permisul expirat în 2021

Șoferii pot fi amendați și dacă circulă nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita minimă impusă de lege. În acest caz, amenda este de 2-3 puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei.

Clasele de sancțiuni pentru șoferi:

a. clasa I de sancțiuni - 2 sau 3 puncte-amendă;
b. clasa a ÎI-a de sancțiuni - 4 sau 5 puncte-amendă;
c. clasa a III-a de sancțiuni - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d. clasa a IV-a de sancțiuni - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e. clasa a V-a de sancțiuni - de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravențiile prevăzute la clasa a V - a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.

Sursa foto: tommaso79 / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri