Wall-Street.ro: Porsche Engineering România estima că va angaja 50 de persoane în 2021. A fost atinsă această țintă? Cați angajați va avea compania până la final de an?

Marius Mihailovici: Închidem anul 2021 cu un număr total de peste 270 de angajați dintre care 20 de colegi în locația nouă, în Timișoara. Ni s-au alăturat peste 120 de colegi noi în cele 12 luni. Chiar dacă am avut și colegi care au ales să plece din companie, scopul nostru de a crește cât mai sustenabil a fost atins.

Wall-Street.ro: Ce planuri de angajări sunt pentru 2022? Veți mări echipa pentru dezvoltarea de software pentru e-mobilitate, conducere automată sau inteligență artificială?

Marius Mihailovici: În 2022, avem în plan să continuăm să creștem organic, și să mărim echipa cu cel puțin încă 50 de angajați. Suntem în perioada planificare de business, urmează să stabilim obiectivele exacte tinând cont de strategia anilor de creștere care ne așteaptă, în ciuda perioadei de pandemie. Vom extinde echipele pe toate ariile menționate, cu focus pe tot ce înseamnă mobilitatea viitorului pentru Porsche și Grupul Volkswagen.

Compania noastră oferă oportunități pentru specialiști în aplicații de gaming (game engine) pentru a recrea mediul virtual necesar în vederea testării sistemelor avansate de asistență la condus, ingineri software cu cunoștințe de machine learning, responsabili pentru cercetarea și punerea în aplicare a unor soluții inovatoare, care nu pot fi abordate prin programarea clasică. De asemenea, se pune accent și pe angajarea specialiștilor care se ocupă de dezvoltarea, integrarea, testarea și evaluarea noilor tehnologii software în prototipuri și proiecte de serie, din zona aerodinamicii.

Wall-Street.ro: Cât de greu este să găsiți forță de muncă în România?

Marius Mihailovici: Dat fiind impactul pandemiei, recrutarea este un subiect care devine din ce în ce mai greu, dar nu imposibil. Această perioadă ne provoacă să ne gândim la soluții potrivite pentru toate categoriile de angajați, păstrând stabilitatea și loialitatea pe care o oferă brandul pentru care lucrăm.

Wall-Street.ro: Au loc schimburi de angajați la nivel de grup între Germania, Republica Cehă, România, Italia și China? Câți angajați străini lucrează în România?

Marius Mihailovici: Schimbul de cunoștințe și de resurse este adânc înrădăcinat în cultura și valorile organizației. Ne implicăm activ în programe de schimb de angajați, oferind stagii de practică, oportunități de angajare și programe de master la nivelul grupului Porsche Engineering. Toate joburile deschise sunt disponibile în primul rând pentru angajații interni ai Porsche Engineering Group. Deasemenea, avem și un program de identificare a talentelor la nivelul întregii organizații.

Wall-Street.ro: Ce proiecte are Porsche Engineering România în stadiul de cercetare?

Marius Mihailovici: Pentru perioada 2021-2022, avem mai multe proiecte care sunt în fază de cercetare, în zona de inteligență artificială și conducere autonomă, proiecte care cu siguranță se vor transforma în proiecte de serie pentru mașinile ce vor fi produse în următorii cinci ani. Avem și proiecte dedicate de cercetare, pe diferite subiecte de viitor, împreună cu partenerii nostri din zona academică, proiecte care sunt materializate în teze de masterat și teze de doctorat.

Wall-Street.ro: Peste câți ani ar putea ajunge pe piață mașinile autonome în număr mare cel mai devreme?

Marius Mihailovici: La Porsche Engineering lucrăm la un concept de nivel trei, de autonomie ridicată, în anumite condiții bine stabilite. Pentru acesta avem nevoie de o suită de senzori de tip cameră, radar și lidar. Cu evoluția industriei auto spre automobilele electrice și autonome și cu experiența anilor de lucru în Porsche Engineering - în care am văzut cât de repede conceptele pot deveni funcții reale, folosite de zeci de mii de șoferi - putem avea încredere că viitorul e aproape.

Wall-Street.ro: Ce schimbări în legislație ar ajuta companiile de software din România?

Marius Mihailovici: Ar ajuta, în general, o adaptare mai rapidă la tredurile pieței muncii, cum ar fi de exemplu definirea unui mod de lucru hibrid, precum și adaptarea rapidă a sistemelor de stat la nevoile online.

Wall-Street.ro: Ce planuri de investiții are compania?

Marius Mihailovici: Compania va continua să investească în România atât din punct de vedere al dezvoltării de cunoștințe avansate ale angajaților nostri, cât și din punct de vedere logistic, pentru a reuși să creștem pe proiecte noi, care vor fi parte din viitoarele mașini produse de Porsche. Investim în echipamente de laborator pentru noile proiecte, în infrastructura IT și în digitalizarea companiei noastre. Să nu uităm că în 2021 am deschis și un nou site în Timișoara care, împreună cu site-ul din Cluj-Napoca, vor oferi noi oportunități de dezvoltare și, automat, investiții în oameni și proiecte.

Wall-Street.ro: Ce măsuri de protecție au fost luate pentru a proteja angajații de o epidemie covid?

Marius Mihailovici: De la inceputul pandemiei, compania a implementat un set complex de măsuri, pentru a respecta cerințele de distanțare socială și de igienizare pentru angajații care sunt prezenți și la birou, prin natura activităților lor. Printre aceste măsuri se numără: înființarea unei echipe de intervenție în caz de urgență, precum și actualizări periodice privind covid-19 și măsurile de siguranță, bariere din plexiglas, prezența limitată a personalului în birou, spațiile de birouri marcate pentru a asigura o distanță sigură, dezinfectanți, teste antigen, măști și termometre medicale. Ne-am adaptat constant, comunicăm eficient și personal, oferind sprijin inclusiv în situațiile dificile, personale, ale angajaților.

Porsche Engineering Romania, cu sediul central în Cluj-Napoca, este o subsidiară deținută în totalitate de Porsche Engineering Group GmbH și este complet integrată în rețeaua globală a Porsche Engineering.

Activitatea Porsche Engineering România se va concentra pe tendințe precum funcțiile de conducere extrem de automatizată (HAD), învățare automată, managementul virtual al energiei și caroserie și habitaclu inteligente. Centrul din Timișoara va servi ca un nou pilon în rețeaua globală de inovare a Porsche Engineering, care se întinde din Germania și Republica Cehă până pe circuitul de teste de la Nardò și din Italia până în Shanghai, în China. Cu mai multe universități tehnice, Timișoara oferă oportunități atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și al dezvoltării.

Porsche Engineering Group GmbH este un partener tehnologic internațional pentru industria auto. Subsidiară a Dr. Ing. hc F. Porsche AG dezvoltă vehiculele inteligente și conectate ale viitorului pentru clienții săi – proiectând inclusiv funcții și software. Aproximativ 1.500 de ingineri și dezvoltatori de software sunt dedicați celor mai noi tehnologii, cum ar fi funcțiile de conducere extrem de automatizată, e-mobilitate și sistemele de înaltă tensiune, conectivitate și inteligență artificială.

Sursa foto: Porsche Engineering România