Software-ul de pilot automat al mașinilor Tesla a primit un nou update, șoferii urmând să aibă de ales una din trei setări disponibile: Chill/Average/Assertive (”Relaxat/Obișnuit/Hotărât”), scrie BBC.

Profilul ”Assertive” (”Hotărât”) va face pilotul automat să conducă mai agresiv, menținând o distanță mai redusă față de autoturismele din față, va schimba benzile mai des, nu va părăsi banda pentru depășire și va încerca să încetinească treptat în loc să oprească complet mașina la semnalele de Stop.

Experții în condus defensiv nu recomandă în general asemenea tehnici. Totuși, alți experți susțin că uneori este mai sigur ca un sistem de pilot automat să conducă mai hotărât, așa cum un șofer uman ar face, în loc să fie prea defensiv.

Cele trei setări pentru pilotul automat Tesla - Chill/Average/Assertive – au fost inițial lansate în octombrie anul trecut, însă au fost rapid dezactivate de producătorul auto din cauza unor probleme. Tesla lansează acum din nou această opțiune.

Comportamentul mașinilor Tesla aflate în modul ”hotărât” a fost criticat de mai mulți utilizatori pe social media, care consideră că mașinile sunt astfel programate să conducă ilegal.

Totuși, Matthew Avery, expert în cadrul companiei britanice de cercetare auto Thatcham Research, spune că un sistem de pilot automat bine programat poate fi teoretic mai sigur decât un șofer pentru că astfel s-ar elimina orice eroare umană.

În aceste condiții, dacă un stil de condus mai ”hotărât” convinge mai mulți șoferi să lase condusul în seama pilotului automat, străzile ar deveni per ansamblu mai sigure.

”Dacă vrem ca automatizarea condusului să devină foarte populară, șoferii vor avea pretenția ca mașinile lor să ia decizii pe care un șofer uman le-ar lua, nu să conducă precum un algoritm foarte precaut”, a declarat Avery.

Sursa foto: Unslpash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri