Un raport prezentat de RAR pentru anul trecut arată că au fost date amenzi de peste 4 milioane de lei firmelor care deţin staţii ITP sau service-uri auto. Tot în 2021, inspectorii RAR au eliberat aproape 500.000 de cărţi de identitate pentru maşinile noi și au verificat peste 75.000 de vehicule în trafic, aproape jumătate fiind descoperite cu probleme majore.

Un număr de 75.600 de vehicule au fost verificate anul trecut de inspectorii RAR. Numărul a fost mai mare comparativ cu anul 2020, când au fost doar 64.096 de maşini. În urma controalelor, s-a constatat că 46,39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Cele mai mari probleme au fost observate la:

  • instalația electrică, de iluminare-semnalizare și auxiliară (28,64%)
  • emisii poluante (25,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,81%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă, oglinzi (12,97%)

În ceea ce priveşte problemele la sistemul de frânare, procentul a fost de 5,35%. Mai puţine cazuri, doar 1,71% , au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. Doar 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de ITP, acesta fiind expirat, fals sau anulat.

Controalele făcute de RAR şi de Poliţia Rutieră anu trecut au dus la 26.639 de sancțiuni şi la retragerea a 21.760 de certificate de înmatriculare. 279 de vehicule au fost reţinute, iar 386 ITP-uri au fost anulate.

Au fost date amenzi în valoare de 4.224.100 de lei la firmele care au staţii de ITP şi service-uri auto.

Departamentul Supraveghere de Piață a desfăşurat 4.666 de acţiuni de control finalizate prin întocmirea a 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și a 630 de invitații însoțite de note de constatare. S-au dispus măsuri contravenționale în valoare deși măsuri complementare. În cazul stațiilor ITP controlate, cele mai frecvente abateri constatate au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.

Raportul RAR mai scoate în evidenţă faptul că anul trecut au fost 2.440 de stații ITP autorizate, dintre care 370 de stații ITP noi, în timp ce 67 și-au încetat activitatea la cerere. Au fost sancționați 979 de inspectori tehnici. Dintre aceștia, pentru 171 de inspectori tehnici a fost anulat certificatul de atestare din cauza comiterii de abateri repetate (două în decurs de 1 an) sau pentru comiterea unor abateri grave.

Reprezentanțele RAR au eliberat în anul 2021 un număr de 687.105 cărți de identitate pentru vehiculele noi sau utilizate. Dintre acestea, 497.731 au fost pentru autovehicule second-hand. O mașină din cinci a fost respinsă la verificarea inițială efectuată în reprezentanțele Registrului Auto Român în anul 2021. Dintre cele 497.731 de autovehicule utilizate care au solicitat obținerea CIV, 106.245 (21,35%) au fost respinse la prima prezentare, se mai precizează în raportul RAR pe 2021.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri