Constructorul auto Ford a transferat proprietatea fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, acest proces fiind condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor, informează compania, într-un comunicat transmis

Ford şi Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietăţii să fie finalizat în cel de-al treilea trimestru al anului 2022.

Totodată, Compania Naţională de Vânzări a Ford în România, precum şi alte departamente ce deservesc Ford la nivel european, vor continua să-şi desfăşoare activitatea în acelaşi mod ca şi până acum, rămânând parte din structura Ford Europa. Nu în ultimul rând, Ford Motor Company Fund, latura filantropică a companiei Ford, prin partenerul său internaţional GlobalGiving, care sprijină de mai mulţi ani comunitatea din Craiova, prin furnizarea de servicii esenţiale şi programe educaţionale, s-au angajat să sprijine financiar proiectele derulate în cadrul Centrului pentru Resurse şi Angajament Ford (CRAF) din Craiova, pentru următorii patru ani.

"Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiţii comune, beneficiind în acelaşi timp de experienţa extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koc Holdings prin Ford Otosan şi de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes şi considerăm că prin experienţa şi expertiza Ford Otosan în electrificare şi vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare şi mai ridicat", a declarat Stuart Rowley, preşedintele Ford Europa.

Potrivit companiei, transferul către Ford Otosan va permite fabricii de la Craiova să joace un rol major în viitorul acestui joint venture, sprijinind, în acelaşi timp, planurile solide ale Ford cu privire la electrificare (Model e) şi vehicule comerciale (Ford Pro). Totodată, acest lucru va permite Ford Otosan să-şi extindă amprenta sa internaţională în ceea ce priveşte producţia de vehicule şi experienţa în acest domeniu.

În acelaşi timp, Ford a anunţat că modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va primi din anul 2024 o versiune complet electrică, ce se va fabrica la uzina din Craiova.

De altfel, anul trecut, Ford a confirmat că, începând din 2023, la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar uşor, care din 2024 va exista şi în varianta complet electrică. Noul vehicul va fi viitoarea generaţie Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncţional compact - Tourneo Courier - urmează să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producţie în 2024.

Viitoarea generaţie Transit Courier şi Tourneo Courier este proiectată şi dezvoltată de Ford Otosan, joint venture-ul cu Ford, în care Ford şi Koc Holding sunt acţionari majoritari.

"Experienţa în ceea ce priveşte sistemele de propulsie electrice, obţinută de Ford Otosan prin fabricarea la Kocaeli (Turcia) a modelului E-Transit din segmentul de două tone, care va fi pus la vânzare în acest trimestru şi a versiunii complet electrice a următoarei generaţii Transit Custom, la vânzare din 2023, va fi utilizată pentru a asigura cea mai bună tranziţie posibilă către viitorul electric al fabricii de la Craiova. Faptul ca Ford Otosan va fi noul proprietar al fabricii din Craiova va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticală a tehnologiilor electrice şi va avea un efect extins şi eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul reţelei de furnizori", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Ford precizează că producţia SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.

Ford Motor Company este o companie globală cu sediul în Dearborn, Michigan, cu aproximativ 190.000 de angajaţi în întreaga lume.

În Europa, Ford este responsabilă pentru producerea, vânzarea şi întreţinerea vehiculelor marca Ford pe 50 de pieţe individuale şi are aproximativ 45.000 de angajaţi la unităţile sale deţinute în totalitate şi la întreprinderile mixte consolidate şi aproximativ 59.000 de oameni când sunt incluse afacerile neconsolidate.

Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.) este o companie cotată la bursă, în care Ford şi Koc Holding au acţiuni egale. Pe lângă producerea gamelor Transit, Transit Custom şi Transit Courier, Ford Otosan este centrul de excelenţă şi liderul global de inginerie pentru dezvoltarea vehiculelor comerciale grele şi a grupurilor motopropulsoare Ford Trucks şi oferă asistenţă globală pentru ingineria de motoare diesel şi vehicule comerciale uşoare Ford.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri