Valoarea de piață a producătorului auto american Tesla au înregistrat o scădere de 126 de miliarde de dolari într-o singură zi, iar vinovatul pare să fie chiar părintele companiei, Elon Musk. Investitorilor le este teamă că acesta ar putea vinde acțiuni Tesla ca să cumpere pachetul majoritar de la rețeaua de socializare Twitter pentru 44 de miliarde.

Înainte de sesiunea de tranzacționare de marți, capitalizarea bursieră a producătorului de mașini electrice scăzuse deja cu aproape 250 de miliarde de dolari ( 4 aprilie), atunci când Musk a dezvăluit că și-a mărit participația pe Twitter. Aceasta este o scădere de aproximativ 23 %. Valoarea în dolari a participației de 17% deținută de Musk la Tesla a scăzut cu aproximativ 42 de miliarde de dolari, aproape dublu față de partea de capital pe care vrea să o cumpere la Twitter.

Prețul acțiunilor Tesla se duce în jos și pe fondul unei vânzări mai ample pe piețele de acțiuni din întreaga lume, din cauza unei creșteri economice lente și a inflației ce persistă. În plus, investitorii au fugit de companiile cu o creștere mare, în timp ce Rezerva Federală a SUA (banca națională a americanilor) se pregătește să se angajeze într-o serie de majorări semnificative ale ratelor.

Tesla Motors are o capitalizare de 900 miliarde dolari, Twitter valorează de peste 20 de ori mai puțin. Teama investitorilor este că Musk se va dedica mult pentru a dezvolta Twitter și se va ocupa mult mai puțin de Tesla Motors, companie care a înregistrat livrări record de peste 300.000 de unități în trimestrul trecut.

Capitalizarea Tesla a fost între 2017 și începutul lui 2020 undeva pe la 50 - 70 miliarde dolari, însă din martie 2020 a început creșterea, iar în ianuarie 2021 valoarea de piață s-a apropiat de 850 miliarde dolari. La începutul lui ianuarie 2022 capitalizarea a atins un maxim de 1,24 miliarde de dolari. Capitalizarea Tesla nu a mai scăzut sub 500 miliarde dolari în ultimele 17 luni.

Elon Musk nu face nicio favoare companiei Tesla oferind foarte puține detalii, spre deloc, despre cum va acoperi „gaura” de capital de 21 de miliarde de dolari pe care a garantat-o ​​personal. Ceea ce se știe până acum este că Musk folosește acțiunile Tesla ca garanție în tranzacție. Acest lucru a făcut ca investitorii să se îngrijoreze că Elon Musk ar putea vinde o parte din pachetul său de acțiuni pentru a finanța achiziția Twitter, scrie autonews.com

„Tesla are trei lovituri la care trebuie să facă față în prezent”, a spus Arthur Hogan, strateg-șef de piață la National Securities Corp. „În afară de îngrijorările legate de vânzarea de acțiuni, mai există și temerile că Elon Musk s-ar putea se 'întinde' cam mult, el sau banca, acceptând această nouă provocare.”

Tesla a raportat rezultate finanicare trimestriale foarte bune săptămâna trecută. Iar înainte de prăbușirea de marți, capitalizarea sa bursieră a avut cele mai bune performanțe dintre companiile de top din acest an.

Dar chiar și așa, riscurile privind prețul acțiunilor Tesla rămân, pe măsură ce incertitudinea în jurul vînzării sau nu, a pachetului de acțiunil, continuă.

„Musk își asumă un mare risc prin faptul că folosește acțiunile Tesla ca garanție”, a spus Russ Mold de la AJ Bell. „Dacă acțiunile producătorului de mașini electrice ar crește în mod neașteptat, ar putea crea mult disconfort în piață.”

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri