Mașinile electrice reprezintă vârful tehnologiei în industria auto, dar asta nu le face mai puțin predispuse la defecte. Am alcătuit un top al celor mai fiabile, dar și al celor pe care te poți baza mai puțin, spre deloc.

Mașinile electrice încă reprezintă ceva nou pentru marea majoritate a șoferilor, așa că este normal să fii puțin îngrijorat de noua tehnologie de „sub capotă”.

Revista britanică „What Car” a realizat un sondaj online în care utilizatorii au spus ce defecte au suferit mașinile lor electrice în ultimul an de zile.

Este de menționat faptul că, deși studiul a făcut făcut în Marea Britanie, modelele prezente în top se comercializează și în România.

Peste 16.000 de britanici au răspuns sondajului revistei, mașinile electrice reușind să obțină un scor mediu de fiabilitate de 92,9%. Au fost analizate datele pentru cele mai fiabile dar și pentru cele mai puțin fiabile mașini, cu o vechime de până la 5 ani.

Topul celor mai fiabile mașini electrice

Locul 1. Nissan Leaf (2011-2018)

Procent fiabilitate: 98,6%

Foto/Shutterstock

S-ar putea să vă așteptați ca mașinile să înceapă să dezvolte defecte tot mai mari și mai multe, pe măsură ce modelul îmbătrânește. Nu se pune problema la prima generație Nissan Leaf. Doar 12% dintre proprietari au raportat o problemă cu mașina lor, iar frânele și sistemele electrice au fost singurii vinovați. Mai mult, toate reparațiile au fost făcute în aceeași zi și cu costuri zero pentru proprietari.

Locul 2. MG ZS EV (2019-prezent)

Procent fiabilitate: 96,5%

Foto/Shutterstock

Procentul de fiabilitate pentru modelului britanic ZS EV este cu 7% mai bună decât anul trecut. 13% dintre proprietari au raportat defecte, acestea au fost în mare parte cu caroseria. Toate mașinile cu probleme tehnice au putut fi conduse în continuare. Niciunul dintre proprietari nu a trebuit să plătească pentru reparații, însă 40% dintre clienți au trebuit să aștepte mai mult de o săptămână pentru ca mașina să iasă din service.

Locul 3. Kia e-Niro (2019-prezent)

Procent fiabilitate: 95,8%

Foto/Shutterstock

Doar 8% dintre proprietarii de e-Niro au raportat defecte la mașinile lor, iar acestea au fost în mare parte legate probleme la baterie sau cu componentele electrice ale motorului. Cu toate acestea, un surprinzător procent de 71% dintre vehicule au devenit imposibil de condus din cauza problemelor lor, iar la 57% dintre mașini a durat mai mult de o săptămână remedierea defectelor. La mașinile aflate încă în garanție, toate reparațiile au fost făcute fără costuri pentru clienți.

Locul 4. BMW i3

Procent fiabilitate: 94,1%

Foto/BMW

Deși a impresionat cu rata sa scăzută de defecte anul trecut, povestea este puțin diferită pentru i3 în 2021. Una din cinci mașini (22%) a avut cel puțin o problemă. Cei doi principali vinovați au fost caroseria și componentele electrice, iar 18% dintre mașini au fost scoase din ciruclație din cauza problemelor. Alte 18% dintre mașini au avut nevoie de mai mult de o săptămână pentru remedierea defectelor, iar 9% dintre proprietari au trebuit să plătească între 200 și 300 de lire sterline (1.170-1.764 lei) pentru a-și repara mașina.

Locul 5. Tesla Model 3

Procent fiabilitate: 93,3%

Foto/Tesla

Tesla Model 3 este cea mai fiabilă mașină electrică din calsa „premium executive”, dar asta nu înseamnă că este perfectă: 27% dintre proprietari au raportat defecte, mai ales la caroserie și la sistemul electric, nu însă și la motor. Dintre mașinile depistate cu defecțiuni, 93% mai puteau fi conduse, iar 21% au avut nevoie de mai mult de o săptămână pentru reparații. Vestea bună este că toate intrările în service au fost cu costuri zero pentru clienți.

Topul celor mai puțin fiabile mașini electrice

Locul 1. Jaguar I-Pace (2018-prezent)

Procent fiabilitate: 86,3%

Foto/Shutterstock

Jaguar I-Pace are cel mai scăzut scor de fiabilitate dintre toate mașinile electrice din sondajul WhatCar, 30% dintre proprietari raportând că au avut probleme. Cele mai multe defecțiuni au fost la baterie, cu navigația sau componentele electrice, însă fără motorul electric. 45% dintre defecțiuni au făcut ca mașina să nu poată fi folosită mai mult de o săptămână. În general, 75% dintre mașini au avut nevoie de mai mult de 7 zile pentru a fi remediate defecțiunile, singurul avantaj fiind faptul că reparațiile au fost acoperite de perioada de garanție.

2. Nissan Leaf (2019-prezent)

Procent fiabilitate: 89,7%

Foto/Shutterstock

Cea de-a doua generație a lui Nissan Leaf are o mare problemă cu fiabilitatea. Peste 45% dintre proprietarii care au completat sondajul WhatCar au declarat că mașinile lor au suferit cel puțin o defecțiune. Zonele problematice au inclus sistemul electric al motorului și bateria, dar au fost raportate o varietate de alte defecte, inclusiv la suspensie și frâne. Toate mașinile au fost reparate gratuit și toate defecțiunile care au împiedicat conducerea mașinii (36% din toate problemele) au fost remediate în mai puțin de o zi. Per total, 9% dintre mașinile cu defecte au petrecut mai mult de o săptămână în service.

3. Renault Zoe (2013-prezent)

Procent fiabilitate: 92,6%

Foto/Shutterstock

24% dintre proprietarii de Renault Zoe au raportat cel puțin o defecțiune la mașina lor, în special cu aerul condiționat, caroseria, motorul electric și sistemul electric al motorului. Un sfert dintre modelele Zoe cu defecte au fost „trase pe dreapta” mai mult de o săptămână și, în timp ce 75% au fost reparate gratuit, pentru restul de 25% proprietari au fost nevoiți să scoată din buzunar până la 1.500 de lire sterline (aproape 9.000 de lei) pentru vizita în service.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri