Polița de Răspundere Civilă Auto, pe scurt, RCA, este asigurarea fără de care nu poți mișca mașina din parcare. Motiv pentru care ai nevoie de cât mai multe informații pentru a nu fi obligat să plătești în plus sau servicii incluse în poliță, dar nefolositoare.

Ca un prim sfat, important este să nu alegi cea mai ieftină poliță din piață. Deși, practic, tu, ca „vătămător”, nu ai prea multe de explicat părții vătămate, s-ar putea ca firma la care ai asigurarea să fi dat faliment între timp. Iar atunci apar probleme.

Și, deși acoperă cam aceleași servicii, prețurile diferă extrem de mult între diversele companii de asigurări. Dacă la unele plătești 1.400 de lei pe an, la altele tariful aproape că se dublează.

Dacă eşti posesorul unei maşini, trebuie să te gândeşti, dincolo de performanţele acesteia şi de aspectul exterior, şi la cum o poţi asigura cât mai bine, în aşa fel încât să eviţi eventualele defecţiuni şi să beneficiezi de o rezolvare rapidă a problemelor care apar în urma unui accident.

Un autovehicul se asigură prin doua tipuri de poliţe: RCA-ul, care este obligatoriu, şi Casco-ul, care este facultativ. Orice şofer trebuie să ştie faptul că dacă nu deţine un RCA va primi o amenda cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, la care se adaugă reţinerea certificatului de înmatriculare a maşinii, precum şi a plăcuţelor cu numere.

În schimb, cei care nu deţin un Casco nu vor fi amendaţi, deoarece este vorba de o asigurare facultativă. În orice caz însă, cei mai mulţi şoferi devin conştienţi de utilitatea şi importanţa unui Casco destul de repede, mai ales în momentul în care se confruntă cu avarii la maşină, de cele mai multe ori din cauza unui accident auto.

Cum alegi cel mai bun RCA şi cel mai bun Casco?

În momentul în care trebuie să alegi o asigurare de un anumit tip pentru maşina ta, există câteva aspecte de care poţi ţine cont, în aşa fel încât să ştii că ai făcut o alegere bună.

Asigurarea RCA acoperă în general aceleaşi riscuri, şi anume: daunele materiale, vătămările corporale şi decesul în urma unui accident auto. Diferenţele între companiile de asigurări în ceea ce priveşte acest produs de asigurare sunt destul de mici. Preţul diferă însă destul de mult de la o societate de asigurări la alta. Cei mai mulţi şoferi vor alege un RCA ieftin astfel încât să fie siguri că pot circula în condiţii legale pe drumurile publice, fără să le fie afectat foarte mult bugetul.

Asigurarea Casco este aleasă mai atent, conducătorii auto nu se mai rezumă doar la preţ, ci şi la beneficiile oferite de compania de asigurări, având în vedere faptul că este vorba de protejarea propriei maşini şi nu a altuia, aşa cum se întâmplă în cazul RCA.

Asigurătorii sunt conştienţi de importanţa poliţei Casco şi de faptul că şoferii caută cât mai multe avantaje atunci când o aleg. De aceea, sunt oferite diverse beneficii. De exemplu, cei care cumpără atât RCA-ul, cât şi Casco-ul de la aceeaşi companie de asigurări beneficiază de reduceri de preţ sau de clauze suplimentare gratis.

Alte companii oferă asistenţă rutieră gratuită, iar altele răsplătesc fidelitatea şi acordă discounturi celor care îşi reînnoiesc asigurările auto la ei. Câteva societăţi de asigurare au mers mai departe, oferind chiar şi rovinieta gratuită celor care achiziţionau poliţa Casco.

Pentru a afla care sunt cele mai bune asigurări auto de pe piaţă, şoferii pot apela la un broker în asigurări, mulţi oferindu-şi serviciile online, pentru mai multa rapiditate şi comoditate. Poate fi folosit un calculator RCA, precum şi un calculator Casco, instrumente prin intermediul cărora pot fi calculate tarifele pentru poliţele respective. Un broker cunoaşte cel mai bine piaţa, iar pentru găsirea celei mai bune asigurări auto se poate cere o ofertă personalizată.

Pe baza asigurării RCA se poate obține o mașină la schimb

Dacă ești partea vătămată într-un accident auto, poți solicita o mașină la schimb pentru perioada în care mașina ta este în service. Automobilul de schimb se decontează între asiguratorul RCA al șoferului vinovat și firma de închirieri auto. Conform legii, calculul se face așa: pentru fiecare 4 ore de manoperă la mașina ta, ai dreptul la 24 de ore de mașină de înlocuire. Singura problemă (dacă-i putem spune așa) este că nu poți solicita o mașină mai bună decât cea avariată. Se merge clasă pe clasă.

Asigurarea RCA este obligatorie și dacă nu folosești mașina

Există la noi impresia – pe undeva justificată – că o mașină care stă pe loc nu are nevoie de asigurare. Nimic mai greșit. Conform deciziei Curții Europene de Justiție, toate autovehiculele înmatriculate în UE trebuie asigurate RCA până în momentul radierii.

Deci, dacă ai o Dacia 1100 ruginită în fundul curții sau în fața blocului, trebuie s-o asiguri, chiar dacă motorul n-a mai pornit din 1975.

Conform unei estimări, la începutul actualului deceniu, în România existau circa două milioane de „rable” parcate prin curți sau pe străzi. Multe au ajuns cotețe pentru găini, dar conform legislației europene și acestea trebuie asigurate RCA.

Astăzi, chiar dacă prețurile pentru RCA au crescut foarte mult, poate exagerat, măcar poți să vezi cât te-ar costa asigurarea RCA în doar 60 de secunde.

Constatarea amiabilă RCA se va putea face și de pe mobil

După ani de așteptări, Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a modificat, în sfârșit, normele privind asigurările auto. Una dintre prevederile din noua formă a legii este cea privitoare la constatul amiabil în format electronic.

Deci, dacă ești implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, nu mai este nevoie să te duci la poliție să desenezi schema accidentului. Toată problema se poate rezolva pe loc, de pe mobil, tabletă sau laptop, printr-o platformă online pe care urmează s-o dezvolte Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Informațiile se duc direct către firmele de asigurări.

E de așteptat ca legea să intre în vigoare anul acesta, prin august sau septembrie. În Franța, de exemplu, aplicația pentru constatul amiabil RCA pe mobil a fost introdusă în urmă cu șase ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri