Un studiu în premieră realizat de cercetătorii de la Universitatea Lincoln și cei de la CarGurus a scos la iveală ceva ce doar se presupunea anterior, anume că animalele de companie sunt mai liniștite când sunt transportate la bordul vehiculelor electrice. Experimentele s-au întins pe două zile și se bazează pe experiențele a 20 de câini care au fost plimbați cu mașini diesel, dar și cu unele similare 100% electrice.

În caz că aveați nevoie de un argument în plus în favoarea achiziției unui automobil electric, decizie tot mai răspândită și printre clienții români, un nou studiu arată că și patrupedul vă va mulțumi dacă faceți asta. Cercetătorii de la Universitatea Lincoln au „recrutat” 20 de căței pe care i-au plimbat, pe rând, cu niște mașini diesel și, apoi, cu unele electrice. Fiecare dintre subiecți a mers cu mașinile puse la dispoziție câte 10 minute, pe aceeași rută. Ulterior, oamenii de știință au analizat o serie de parametrii pentru a înțelege reacția câinilor la cele două plimbări.

Rezultatele studiului „Dogs and EVs”

Studiul a fost condus de Dr. Daniel Mills, Profesor al catedrei de medicină comportamentală veterinară al Universității Lincoln, care a concluzionat, alături de echipa sa, că nu există semne care să sugereze că o călătorie la bordul unui EV ar avea, în vreun fel, un impact negativ asupra unui câine. Studiul a arătat că, în medie, cățeii stau relaxați cam o treime din durata călătoriei, atât în mașina electrică, cât și în cea diesel. Trebuie făcută mențiunea că, în mașina diesel, câinii și-au schimbat poziția mai des, ridicându-se din poziția întins cu 50% mai mult decât în cazul mașinii electrice.

În plus, în cazul unui număr redus de câini, s-a observat un ritm cardiac mai redus cu 30% la bordul EV-ului decât la bordul mașinii tradiționale, animalele dând mai rar semne de rău de mașină când au fost plimbate în modelul electrică. Un motiv ar fi, cel mai probabil, lipsa vibrației și a zgomotelor motorului cu combustie internă.

În afară de câinii care dădeau semne de rău de mașină, majoritatea patrupezilor s-au liniștit în timpul plimbării, procentul de 66% menținându-se atât pentru EV, cât și pentru diesel. Asta confirmă că, în general, câinilor le place să fie transportați cu un automobil, dar acesta este primul studiu care arată că ei nu sunt afectați în vreun fel de o călătorie într-un vehicul electric.

Cei de la CarGurus au extins cercetarea și au folosit un set de chestionare prin care au cerut părerile posesorilor de câini care au avut ocazia să-și ducă prietenii patrupezi cu ambele tipuri de automobile. Rezultatele au arătat că 58% dintre căței sunt exaltați când călătoresc cu mașina, dar mulți pot deveni și anxioși (48%) sau le poate veni rău (44%) în timpul călătoriei.

39% dintre stăpâni au spus că animalele lor sunt mai liniștite într-un EV decât într-o mașină clasică, dar și că sunt mai puțin anxioase (42%) și se plâng mai puțin (45%). Majoritatea posesorilor de animale chestionați au spus că folosesc hrană (47%) sau pături și jucării (46%) pentru a încerca să-și relaxeze animalele de companie pe care trebuie să le transporte.

Sfaturi pentru a avea o călătorie liniștită cu mașina alături de câinele tău

Dr. Mills și echipa din spatele acestui studiu au realizat și o listă de sfaturi care îi ajută pe cei care n-au mai încercat până acum să-și plimbe cățelul cu mașina sau care au avut probleme, în trecut, când au făcut asta.

  • Este important, în primul rând, ca stăpânii să se asigure că animalul de companie nu poate fi lovit în timpul mersului. În acest sens, câinele ar trebui să fie ținut într-un ham special sau cu o lesă pentru a evita accidentările. Hamurile de pe piață se conectează la centura de siguranță și permit câinelui să stea întins pe banchetă.
  • Dacă ai un cățel care este foarte energic și crezi că o călătorie cu mașina i-ar suprastimula simțurile, o soluție ar fi să-l poziționezi în mașină în așa fel încât să nu poată vedea prin geamurile laterale. Luminile farurilor sau semafoarelor ar putea să-l facă pe câine să fie mai greu de stăpânit în timpul mersului.
  • Nu-ți pedepsi nejustificat câinele în cazul în care este mai zgomotos sau mai energic decât ți-ai dori. De asemenea, dacă dă dovadă de teamă când vine vorba de mersul cu mașina, încearcă să-l calmezi și, apoi, recompensează-i comportamentul calm. Te ajută dacă ai o jucărie care-l poate ține ocupat.
  • Nu folosi medicamentație pentru rău de mașină decât în situația în care un medic ți-a prescris un astfel de tratament. Altfel, încearcă să-ți recompensezi partenerul și să-i apreciezi comportamentul liniștit cu un ton calm și prietenos.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri