În timp ce investitorii din lumea crypto fac haz de Elon Musk în moduri hilare, clienții mașinilor sale se plâng, în ultima vreme, că sunt victime ale fenomenului „road rage” și consideră că sunt tratați cu agresivitate și dispreț de alți participanți ca urmare a modului negativ în care este perceput CEO-ul Tesla după achiziția Twitter.

Printre șoferi s-au construit, în timp, diverse mituri. Unele dintre ele se leagă de posesorii mașinilor de la diverse mărci, stereotipurile fiind atât de înrădăcinate încât chiar și cei care nu s-au urcat niciodată la volanul unei mașini știu ce înseamnă sintagma șofer de BMW”. Bavarezii se luptă de ceva timp cu conotațiile negative ale acestui mit, dar mai sunt și altele ce se răsfrâng asupra șoferilor diverselor mărci din trafic.

Nu există date concrete care să arate că posesorii de mașini Tesla se expun unui risc crescut în trafic ca urmare a mașinii în care se află. Cu toate acestea, compania Axios, care a vorbit cu unii șoferi de Tesla din statul Iowa, dar și alte publicații sugerează că vorbim despre o problemă reală. Șoferii înșiși sunt de părere că, pe de-o parte, este vorba de atitudinea ostilă pe care o afișează un segment de populație față de noile tehnologii în general și față de mașinile electrice în mod special.

În octombrie, revista Fortune scria despre unele linii de discurs ale partidului Republican din Statele Unite, reprezentant al valorilor conservatoare, care susțin că mașinile electrice nu au, în fapt, un impact prea benefic pentru mediul înconjurător. În plus, reprezentanți ai partidului susțin abandonarea EV-urilor, asta deși chiar CEO-ul Tesla pare că s-a repoziționat din punct de vedere politic de când a intrat în afacerea Twitter. Astfel, în ultima vreme, Musk pare că s-a „aliat” celor cu valori ceva mai conservatoare și i-a ridicat interdicția fostului președinte Donald Trump de a posta pe Twitter. Cu toate acestea, Musk a spus că l-ar susține pe contracandidatul lui Trump, Ron DeSantis.

Experiențele șoferilor Tesla care au fost victimele comportamentului agresiv

Revenind la automobilele Tesla și la comportamentul pe care șoferii îl au față de cei care le conduc, semne că aceștia ar fi țina unor comportamente agresive se văd și alte state americane. Astfel, mai mulți posesori Tesla spun că li s-au arătat semne obscene, li s-a tăiat calea sau au fost urmăriți prin trafic de către alți conducători auto violenți.

„Pățesc adesea ca șoferii de camionete mari să-mi taie calea, să mă claxoneze sau să accelereze furibund în fața mea, tocmai pentru a lăsa în urmă un nor de fum,” a spus unul dintre șoferii de Tesla intervievat de The Guardian. Acesta a declarat că nu a fost victima unor astfel de comportamente grobiene când era la volanul mașinilor sale cu motoare cu ardere internă.

Alți șoferi de Tesla au declarat că astfel de incidente se petrec mai des în statele din sud, dar că cei care se fac vinovați de gesturi obscene sau manevre la limită sunt tot cei cu camionete. Acest lucru a fost documentat și în trecut, inclusiv de filmările de pe dashcam-uri, așa cum relata în 2021 Electrek. Va fi interesant de văzut dacă acest comportament se va propaga și în Europa, mai ales de când Musk pare că „se dă” cu conservatorii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri