Prețurile la cauciucurile de iarnă au crescut semnificativ în comparație cu prețurile din decembrie anul trecut. Astfel, în doar 12 luni, s-a înregistrat o majorare a prețului în medie cu 24% conform studiului realizat de OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste din România. În 2021, românii au achiziționat anvelope cu un cost mediu de 594 lei, în timp ce acum aceleași anvelope costă 737 lei.

Cauciucurile de iarnă sunt tot mai scumpe, iar acest trend se simte în contextul războiului din Ucraina care a dus la scumpirea materiei prime. Prețurile erau, oricum, în creștere încă din timpul perioadei de pandemie pe fondul problemelor de pe alte lanțuri de aprovizionare, iar situația a fost acutizată de războiul ce a început în februarie. Această situație îi afectează pe români în mod special, ei fiind printre europenii care trec în cea mai mare proporție la cauciucuri de iarnă în sezonul rece.

Conform unui studiu, peste 75% dintre români își schimbă anvelopele în perioada iernii. Majoritatea au un set de jante pentru anvelopele de iarnă și altul pentru cauciucurile de vară. Studiul OLX arată că cele mai căutate dimensiuni pentru cauciucuri (diametru) sunt 16 inch, 15 inch și, respectiv, 17 inch. Pe lângă costul pneurilor, s-au scumpit și jantele.

Prețul acestora a crescut cu aproximativ 16%. Astfel că dacă o jantă costa 906 lei anul trecut, acum costul aceluiași model este de 1.048 lei. În total, în luna noiembrie a anului 2022, cererea de jante și anvelope a depășit oferta - cu 224.412 de căutări față de cele 56.720 de listări active prezente pe platformă.

„Creșterea prețurilor față de anul trecut este determinată de inflație, dar și de creșterea cererii versus ofertă. Observăm o creștere de 42% a cererii de la utilizatori față de numărul de ad-uri din această categorie, ceea ce cel mai probabil a contribuit la faptul că vânzătorii au putut crește atât prețurile, cât și volumul vânzărilor,” a spus Mihai Voicu, Head of Car Parts OLX.

Întreținerea anvelopelor poate ajuta la prelungirea duratei de viață a acestora. Viteza, virajele, pornirile și opririle rapide duc la uzarea rapidă a cauciucului de pe anvelope, astfel că este recomandată conducerea lină, în siguranță. De asemenea, este necesar ca anvelopele să fie umflate corespunzător, iar roțile aliniate. Am pregătit și acest cinci sfaturi pentru a te pregăti mai bine la trecerea de la pneurile de vară la cele de iarnă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri