În timp ce proiectul de redenumire al Bulevardului Primăverii în Bulevardul Monica Lovinescu a fost scos de pe ordinea de zi, decizia de a taxa unitar toate locurile de parcare din București va intra în vigoare din martie anul viitor. Astfel, se va impune un tarif de 5 lei pe oră, dar mașinile electrice vor putea, în continuare, să parcheze gratuit, scrie Agerpres.

Conform planului Municipalității, Bucureştenii urmează să plătească un tarif unic de 5 lei/oră, de luni până vineri şi în intervalul orar 8:00 - 20:00, pentru utilizarea parcajelor şi locurile de parcare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti. Pentru utilizarea locurilor de parcare de către persoane fizice, persoane juridice şi instituţii publice, de luni până duminică şi în intervalul orar 8:00 - 20:00, un abonament de 25 lei/zi sau 500 lei/lună. Pentru utilizarea locurilor de parcare de către riverani, se stabileşte un abonament de 50 lei/lună sau 500 lei/an. Pentru autocare şi pentru autovehicule ce deservesc industria cinematografică, este prevăzut un tarif unic de 20 lei/oră de luni până duminică.

Pe lângă aceste opțiuni, există și alte tipuri de abonamente ce se pot achiziționa, cu un cost diferențiat, în funcție de locație.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice sunt următoarele:

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 - 23.00) - 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână - 300 lei. Abonament pentru o lună - 1.050 lei. Abonament pe semestru - 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi - 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi - 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care au autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv, conform HotNews.ro.

Specificul abonamentelor și cine nu trebuie să plătească pentru parcare

În cazul abonamentelor achiziționate de persoane fizice, dar și de persoane juridice, există următoarele prevederi:

  • abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 - 20:00, în toată zona unică de tarifare;
  • plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul riveranilor sunt, însă, și alte prevederi:

  • abonamentui este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului, și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;
  • abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;
  • se pot alocă maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă

Conform proiectului original propus de viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu, mașinile electrice pot parca în continuare gratuit. „Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioada de 24 de luni de la dată întrării în vigoare a prezenței hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride, ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public, la momentul verificării autoturismelor parcate şi pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.

În plus, în cazul în care trebuie să-ți plătești locul de parcare, trebuie să știi că „timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament. în vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar să poate face fără penalități în maxim 15 (cincisprezece) minute”, conform proiectului adoptat care va intra în vigoare din 1 martie 2023.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri