Angajații cu anumite domenii de activitate ce lucrează în industria producătoare de mașini și componente conexe pot, de la 1 ianuarie 2023, să se pensioneze mai repede, grație unei noi legi care a intrat în Monitorul Oficial la finele anului trecut. Practic, sunt introduse sub cupola locurilor de muncă în condiții speciale și mai multe activități din domeniul auto, dar și al mineritului.

Anul 2023 începe cu vești bune pentru unii dintre angajații români din domeniul sectorului auto. Conform Legii 351/2022, se mărește plaja de angajați care pot beneficia de facilitățile prevăzute de Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice. Astfel, se introduc trei noi litere care detaliază noile domenii de activitate vizate pentru angajații din sectorul auto:

  • turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
  • turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță în secțiile de forjă;
  • turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
  • activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în secţiile de producţie respective.

De la 1 ianuarie 2023, e asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariaţii au desfășurat unele dintre activitățile amintite în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă. Până acum, Legea pensiilor publice prevedea că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.

A existat, însă, și un proiect care a fost înscris la Senat în urmă cu doi ani ce prevedea reducerea vârstei standard de pensionare și în funcție de fracțiuni de ani munciți în condiții speciale, nu doar de anii întregi. Proiectul de lege a rămas, însă, blocat în timpul dezbaterilor.

Sursa foto: Renault

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri