Fie că îți cumperi prima motocicletă, fie că ești un motociclist experimentat, care dorește să facă un upgrade, există mulți factori de luat în considerare. Va trebui să găsești o motocicletă care să se potrivească stilului tău de condus, să îți stabilești bugetul și să alegi dintre opțiunile noi sau din cele de ocazie.

Alegerea unei motociclet

Cu atât de multe stiluri și configurații de motociclete, vei găsi cu siguranță o motocicletă care să se potrivească stilului tău. Pentru a-ți da seama ce este potrivit, ia în considerare modul în care intenționezi să utilizezi motocicleta, nivelul de experiență și locul în care dorești să o folosești.

Dimensiunea motorului

Odată ce te-ai decis asupra stilului și modelului dorit, ar trebui să iei în considerare dimensiunea motorului care se potrivește stilului preferat de condus sau nivelului de experiență. Multe modele moto sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni. De exemplu, Kawasaki Ninja a fost disponibilă de-a lungul anilor într-o varietate de forme, cu dimensiuni ale motorului variind de la 250cc până la 1.400cc.

Cumpărarea unei motociclete folosite

Motocicletele uzate au, de obicei, cea mai bună valoare, deoarece costă mai puțin și nu se depreciază la fel de rapid ca cele noi. Cu toate acestea, găsirea unei motociclete de ocazie bune, fiabile și sigure poate fi dificilă, mai ales dacă nu știi nimic despre motociclete. În mod obișnuit, vei dori să eviți motocicletele cu oricare dintre următoarele caracteristici:

  • Salvate după un accident
  • Uzură excesivă
  • Dificultăți la pornire, funcționare sau oprire
  • Kilometraj ridicat

Cel mai mare risc la cumpărarea unei motociclete second-hand este că ceva ar putea merge prost din punct de vedere mecanic. Acest lucru poate fi extrem de frustrant, mai ales dacă te vei baza pe motocicleta ta în fiecare zi. Cu toate acestea, există niveluri de risc. Motocicletele mai vechi vor avea, probabil, nevoie de reparații, iar cele noi s-ar putea să nu aibă nevoie de niciuna. O modalitate de a reduce riscul este să cumperi o asigurare de defecțiuni mecanice, care funcționează ca o garanție extinsă pentru motocicletă și acoperă costul anumitor reparații.

Inspectează temeinic motocicleta. Verifică dacă există scurgeri, rugină (adu o lanternă, pentru a putea verifica în rezervorul de benzină) sau orice uzură anormală a motocicletei, în special a trenului de rulare (cadru, roți, frâne și lanț). Chiar dacă nu știi nimic despre motociclete, o inspecție vizuală puternică îți poate spune, de obicei, multe despre faptul că o motocicletă a fost întreținută corespunzător. Dacă ceva pare în neregulă, întreabă proprietarul despre acest lucru.

Dacă ești cu adevărat în afara expertizei de a inspecta motociclete sau dacă dorești să fii foarte sigur de starea și siguranța unei motociclete, apelează la un mecanic specializat, pentru a stabili o inspecție înainte de cumpărare. Aceasta costă, de obicei, între 100 și 500 de lei și te-ar putea ajuta să descoperi probleme sau, cel puțin, să îți asiguri liniștea.

În special, inspectează kilometrajul motocicletei, deoarece este foarte diferit de kilometrajul unei mașini. De exemplu, deși 60.000 de kilometri pentru o mașină sunt relativ puțini, sunt foarte mulți pentru o motocicletă. Ca regulă generală, îți recomandăm să cauți motociclete cu mai puțin de 35.000 de kilometri.

Cumpărarea unei motociclete de la un dealer

Concesionarii de motociclete pot fi o opțiune bună pentru cei care doresc să cumpere o motocicletă nouă sau o motocicletă second-hand, dar certificată. Dealerii sunt deosebit de utili dacă ești interesat de o anumită marcă și un anumit model și nu ai timp să cauți în anunțuri o motocicletă vândută de un proprietar privat.

Dealerii pot oferi adesea finanțare cu dobândă redusă, ceea ce asigură o anumită flexibilitate în ceea ce privește plata achiziției. Cu toate acestea, este posibil ca această opțiune să nu fie disponibilă, dacă ai un istoric de credit nefavorabil.

Garanțiile pentru motociclete, care sunt adesea incluse la achiziționarea unui produs nou de la o reprezentanță, sunt excelente pentru cei care nu sunt înclinați spre mecanică.

Aceste garanții acoperă costul reparațiilor de care ar putea avea nevoie motocicleta, din cauza unor piese defecte sau a altor defecțiuni. Cu toate acestea, piesele care ar trebui înlocuite la intervale regulate - cum ar fi anvelopele, frânele, filtrele și lubrifianții - nu sunt, de obicei, acoperite de garanțiile pentru motociclete.

Cea mai bună motocicletă pentru început depinde de factorii pe care i-am subliniat mai sus - și anume stilul motocicletei și dimensiunea motorului. Cu toate acestea, este de asemenea important să știi cum se simte motocicleta la condus. Îți recomandăm să testezi mai multe motociclete, atunci când cumperi, pentru a avea o idee asupra celei mai bune pentru tine.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri