Cel mai popular și cunoscut campionat de sporturi cu motor este zguduit de un scandal care-l implică pe Președintele Federației Internaționale de Automobilism (FIA) Mohammed Ben Sulayem. Acesta a catalogat drept „exagerată” recenta evaluare la 20 de miliarde de dolari a Formulei 1, informație apărută după ce fondul suveran de investiții din Arabia Saudită a încercat să achiziționeze „regina” motorsportului.

Netflix are, deja, material pentru a începe producția următorului sezon al Drive to Survive, popularul serial care povestește într-o notă senzaționalistă fiecare stagiune din Formula 1. Deși sezonul 2023 nici nu a început, iar seria a cincea a DTS va fi disponibilă abia din 24 februarie, cearta dintre șefii F1 și Președintele FIA arată că mai marii sportului nu se înțeleg cu privire la unele aspecte ce țin de viitorul competiției. În prezent, F1 este deținută de trustul american Liberty Media care a achiziționat compania ce deține drepturile Campionatului Mondial de Formula 1 în 2016 contra unei sume de 4,6 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Bloomberg a scris despre tentativa saudiților de a achiziționa Formula 1 de la Liberty Media pentru 20 de miliarde de dolari, dar oferta a fost refuzată. Se pare că, în realitate, discuțiile nu au atins un stadiu prea avansat, cei care conduc Liberty Media ne fiind interesați să se despartă de F1, dar această evaluare a atras atenția FIA. În prezent, Federația beneficiază de un acord care-i permite să folosească drepturile comerciale ale F1 până în 2110.

Discutând cu publicația Motorsport.com, Mohammed Ben Sulayem a ridicat un semnal de alarmă cu privire la efectele nefaste care ar putea urma după o astfel de tranzacție.„Trebuie să ne întrebăm dacă F1 chiar valorează atât de mult? Eu cred că [evaluarea] este exagerată. Cred că este umflată, iar noi ar trebui să privim lucrurile cu bun simț,” a spus Ben Sulayem care a vorbit și despre posibilitatea ca, dacă F1 s-ar vinde pe atât de mulți bani, viitorul proprietar să caute un profit imediat care ar afecta sportul.

„Cred că cei care fac asta trebuie să aibă un plan, iar eu caut raționamentul din spatele acestei mișcări. Consider că FIA ar trebui să facă parte dintr-un grup care să pună la punct un plan dacă situația o cere. FIA trebuie să fie consultată,” a adăugat Ben Sulayem care a făcut referire și la valoarea contractului pe 100 de ani prin care i s-a permis FIA să folosească drepturile comerciale ale F1. Contractul, semnat de fostul șef FIA Max Mosley, a fost de 300 de milioane de dolari. „Tocmai de aceea cred că aceste cifre nu au sens,” a spus actualul om de la vârful Federației.

Răspunsul celor ce conduc Formula 1, virulent la adresa lui Mohammed Ben Sulayem

La scurt timp după ce Mohammed Ben Sulayem și-a expus public îngrijorările, Formula 1 a venit cu un comunicat oficial. Astfel, declarațiile lui Ben Sulayem sunt considerate drept „inacceptabile” de către conducătorii F1, vorbele șefului FIA venind să „interfereze” în terenul drepturilor comerciale ale campionatului. „FIA s-a exprimat clar în sensul în care nu va face nimic care ar putea duce la prejudicierea management-ul, organizarea sau folosirea acestor drepturi,” se arată în scrisoarea din partea F1.

Președintele FIA, Mohammed Ben Sulayem, în stânga

Practic, cei de la F1 consideră că Ben Sulayem și-a depășit atribuțiile prin luarea sa de poziție, acesta ne fiind primul episod de „lupte” între FIA și conducătorii celui mai important campionat mondial de automobilism din lume. Deși uitat de mulți, duelul pentru putere dintre FISA (precursorul FIA) și FOCA (Asociația Constructorilor din F1 de la acea vreme) a zguduit F1 la începutul aniilor '80 ducând la crearea acordului Concorde și la remodelarea modului de funcționare a campionatului, pe parte financiară și de utilizare și ownership a drepturilor comerciale.

Sursa foto: T. Schneider, Cristian Barni / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri