În vara anului trecut, o companie chineză numită Estek Technology a dat dovadă de o nonșalanță ieșită din comun și a depus la Oficiul de stat al Chinei pentru Invenții și Mărci documentația necesară pentru a înregistra design-ul unei mici mașini de oraș 100% electrică, o mașină care arată absolut identic cu Mini-ul construit, început de 1959, de British Motor Corporation. În cele din urmă, custodele actual al drepturilor intelectuale pentru clasicul Morris a luat atitudine.

O companie cu sediul la Beijing a decis că nimeni nu va observa dacă va încerca să producă, la mare depărtare de Marea Britanie sau de Germania, o mașinuță electrică cu aspectul copiat la indigo după Mini-ul din perioda 1969-2001. În plus, chinezii au luat grila de pe Mini-ul original, la fel ca și stopurile și lumina pentru plăcuța de înmatriculare posterioară.

Acesta NU este Mini-ul autentic, ci copia chineză care nu va ajunge în showroom-uri. Imagine cu schița digitală via CarScoops.com

Detaliile tehnice nu au fost anunțate în întregime, dar Car News China a scris că mașina ar fi trebuit să aibe un motor electric amplasat frontal. Puterea trebuia să ajungă tot la roțiile față, dar schițele digitale arată că designerii au furat și poziția bușonului pentru rezervorul de benzină. Acolo ar fi putut, însă, să fie port-ul de încărcare al bateriilor. Toată documentația a fost depusă în China în mai 2022, dar BMW a reacționat în luna iulie.

Germanii au ancționat pentru a opri întreaga operațiune de patentare a design-ului noii mașini electrice, iar OSIM-ul din China le-a dat dreptate celor de la BMW abia acum. Estek Technology are, care urmare a acestei decizii, o perioadă de trei luni în care poate să răspundă cu un apel. Chinezii au un istoric bogat de furt intelectual - adesea nepedepsit -, constructorii asiatici alegând adesea să subtilizeze elemente de design de pe modele vestice. La începutul anului trecut, modelul compact Great Wall ORA Punk Cat, inspirat în mod evident de Volkswagen-ul Beetle clasic, a primit toate autorizațiile pentru a ajunge pe piața chineză.

Acesta ESTE un Mini Morris clasic autentic

Cu toate acestea, constructorii importanți ai Chinei sunt mult mai atenți cu produsele (electrice sau nu) cu care intră pe piața europeană, știind că nu vor putea vreodată să vândă un rip-off atât de evident pe bătrânul continent. Iar subiectul unui Mini Morris electric este acoperit, în prezent, de companii precum Super Coopers care oferă kit-uri de conversie pentru Mini-uri cu motoare tradiționale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri