Românii au înmatriculat, în 2022, 325.062 de mașini aduse din străinătate, iar, dintre acestea, peste 50% au origine incertă. Conform Cebia, ponderea mașinilor pentru care clienții nu știau din reclamă de unde provin era exact 51,61% din ofertă. BMW-urile s-au numărat cel mai adesea printre mașinile cu origine incertă.

Piața de mașini la mâna a doua a suferit o scădere vizibilă anul trecut, retrospectiva Autovit.ro arătând că volumul de mașini SH importate în țară și înmatriculate pentru prima dată aici a scăzut cu 18% față de 2021. Astfel, s-au înmatriculat mai puține mașini uzate din import ca în ultimii șase ani, dar asta nu i-a ferit pe clienți de situații dificile. Un studiu Cebia arată că mai bine de 50% dintre clienți nu au fost informați cu privire la țara de origine a mașinii.

„Pe piața din România, mașinile Volkswagen sunt cele mai vândute, urmate de mașinile BMW. Cu toate acestea, în cazul mașinilor pentru care vânzătorii nu au indicat proveniența, ponderea mașinilor BMW a depășit-o pe cea a mașinilor Volkswagen (14,8% vs. 13,2%). Sunt în majoritate mașini importate din străinătate. Este logic ca BMW-urile să fie predominante în rândul mașinilor pentru care cumpărătorii nu cunosc țara de origine. Este cea mai căutată marcă de mașini de lux din România, ceea ce face posibil să câștigi mai mulți bani din vânzarea lor”, spune Martin Pajer, CEO al Cebia.

În funcție de țara de origine, diferența de preț a unui BMW de 10 ani poate ajunge la 15.000 de lei, a spus el. A treia cea mai răspândită marcă de automobile pentru care dealerii nu au precizat originea a fost Mercedes-Benz (11,68%), iar ponderea mașinilor marca Audi a fost de 8,75%. Problema, potrivit lui Martin Pajer, este că, dacă mașinile nu au originea precizată, există un motiv pentru asta, de cele mai multe ori. Deși dealer-ul poate nici măcar să nu cunoască țara reală de origine, nu este neobișnuit ca dealerii să nu o menționeze pentru a crește prețul vehiculului.

„Dacă un dealer ascunde adevărata origine a unei mașini, este foarte probabil ca el să ascundă altceva, cum ar fi un vitezometru dat înapoi, sau accidente și avarii. Și asta poate fi o problemă serioasă", avertizează Pajer. Totuși, pe lângă verificarea istoricului autovehiculului, se poate afla și dacă mașina are un turometru fals, dacă a fost accidentat serios sau avariat și câte avarii s-au produs, se pot vedea fotografii cu mașina după un accident, anul real de fabricație și prima înmatriculare, pentru a descoperi dacă vehiculul a fost furat și multe alte informații interesante.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri