Un nou model de baterie pentru mașinile electrice ar putea stoca de 4 ori mai multă energie decât cele actuale, permițând o autonomie de circa 1.600 de kilometri.

Una dintre marile probleme ale vehiculelor electrice, autonomia, ar putea fi rezolvată de noul model de baterie ”litiu-aer”, dezvoltat de cercetătorii americani de la Illinois Institute of Technology și Argonne National Lab. Este vorba despre o baterie solid-state, care pe lângă siguranța sporită (nu există riscul de supraîncălzire), poate oferi o autonomie de 1.000 de mile (circa 1.600 de kilometri), potrivit barchart.com. Va mai dura însă ani buni până când tehnologia să fie introdusă în autovehiculele electrice de serie.

Ca termen de comparație, Dacia Spring, cea mai populară mașină electrică din România, are, potrivit producătorului, o autonomie de 227 de kilometri - sau până la 305 km în ciclu WLTP urban.

În clipa de față, modelul electric cu cea mai mare autonomie este Mercedes-Benz VISION EQXX, care a atins 1.200 de kilometri. Este însă de o mașină-concept.

Ce sunt bateriile solid-state

Dacă facem o comparație, în interiorul bateriilor litiu-ion, anodul (pol pozitiv) și catodul (pol negativ) sunt făcuți din structuri de carbon și grafit, separați de un polimer. O soluție lichidă sau gelatinoasă permite trecerea ionilor de o parte și de cealaltă a separatorului. În cazul unei baterii solid-state, însă, polimerul este înlocuit de un material solid, fie ceramic sau sticlă. În plus, anodul este înlocuit de o structură de litiu. Prin folosirea materialelor solide nu mai este nevoie de soluția lichidă, ionii circulând nestingheriți.

Această diferență este esențială, o baterie solid-state fiind mai compactă, mai ușoară și mai densă decât o baterie litiu-ion. Rezultatul este că producătorii pot să plaseze mai multe baterii solid-state în același spațiu pe care, altfel, l-ar ocupa o singură baterie litiu-ion.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri