Pentru cel puțin una din cinci mașini second hand (22,6%) vândute în România, cumpărătorii nu cunosc vârsta reală și achiziționează, fără să știe, o mașină care este de fapt mai veche decât le-a spus vânzătorul, susține un studiu recent în care s-a analizat piața de mașini uzate din România.

Anul de fabricație diferă de anul primei înmatriculări cel mai adesea pentru mașinile care au fost produse între septembrie și decembrie și înmatriculate la începutul anului următor. Chiar dacă are aproximativ șase luni, mașina este calendaristic mai veche și valoarea ei este mai mică. Pentru mașinile rulate mai „tinere”, diferența este în medie de 6 250 de lei, și bineînțeles mai mare pentru mașinile de lux. Dacă mașina a fost folosită ca mașină de showroom, diferența dintre cei doi ani este de obicei de doi sau mai mulți ani.

Întinerirea unui vehicul se bazează cel mai adesea pe faptul că anunțul menționează data primei înmatriculări a vehiculului, nu anul de fabricație. „Cu toate acestea, în timpul analizei noastre am întâlnit și cazuri în care anul de fabricație nu corespundea nici cu anul primei înmatriculări, ci era complet inventat. În unele cazuri, dealerii au precizat și anul modelului, întinerindu-se astfel mașina", a spus Martin Pajer, CEO Cebia .

Anul de fabricatie nu se poate citi din certificatul tehnic. „Mulți vânzători s-ar putea efectiv să nu cunoască anul de fabricație și astfel să nu fie o înșelăciune țintită, dar consecințele sunt aceleași pentru cumpărător. Ei cumpără o mașină mai veche la un preț mai mare decât merită. Cu toate acestea, ar trebui și să spunem că nu puțini vânzători cunosc anul efectiv de fabricație, ci doar prezintă clientului anul primei înmatriculări pentru a întineri mașina și a o vinde mai repede și pentru mai mulți bani”, precizează Pajer.

Majoritatea acestor mașini sunt întinerite artificial cu un an calendaristic, dar există și mașini în care diferența dintre anul declarat și anul real de fabricație este de câțiva ani”, a adăugat CEO-ul Cebia.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri