Prețurile polițelor RCA au crescut în ultima perioadă, iar după probleme apărute la Euroins, șoferii se tem de noi scumpiri ale acestui tip de asigurări obligatorii pentru mașinile lor.

Pentru a vă oferi o idee asupra nivelului actual la prețurilor pentru polițele RCA am efectuat o simulare pe primele două platforme de intermediere pe care ni le-a dat Google, plecând de la ideea că șoferii din România vor începe căutarea pe internet de la termenii „RCA ieftin 2023”.

După cum cel mai probabil majoritatea șoferilor știu, este foarte dificil să vii cu o listă exactă de prețuri care să fie valabilă pentru toată lumea, tarifele variind în funcție de platforma pe care cauți, în funcție de comisionul brokerului de asigurări, în funcție de mașină, dar și de încadrarea șoferului.

Pentru această simulare am utilizat datele unui coleg care deține un KIA Sportage din 2018, cu capacitate cilindrică de 1591 cm3 și 97 cai putere, 5 locuri și o masă de 2.000 de kg. Șoferul are permis de conducere din 2005, clasa de bonus-malus B8. Asta înseamnă că, din start, beneficiem de o reducere de peste 30% din partea asiguratorului. B8 este clasa în care sunt încadrați șoferii fără niciun fel de incidente rutiere.

Cele mai ieftine polițe RCA

Am ales încheierea unei polițe cu o durată de 12 luni, cu valabilitate începând de la 1 aprilie 2023. Simulările au fost derulate pe platformele asigurari.ro și pe rcalatineacasa.ro.

Rezultatele de pe ambele platforme au indicat faptul că asiguratorul elen Hellas vine cu cele mai mici tarife pe piață la ora actuală.

Dacă pe asigurari.ro prețul unei polițe RCA de 12 luni începea de la circa 863 de lei la Hellas Direct, pe rcalatineacasa.ro, tariful era chiar mai mic, de 825 de lei.

Pe rcalatineacasa.ro, a doua cea mai mică ofertă pentru poliță RCA de 12 luni era la compania Axeria, iar prețul era de 882 de lei. Oferta nu apărea și pe asigurari.ro. Pe acesta din urmă, Generali figura cu a doua cea mai ieftină ofertă, polița RCA Generali pe 12 luni fiind disponibilă pe platforma amintită la un preț de 929 de lei.

(Sursa: asigurari.ro)

Pe cealaltă platformă, oferta Generali era a treia cea mai ieftină, iar tariful era mai mic, de 888 de lei.

Atât pe asigurari.ro, cât și pe rcalatineacasa.ro, Groupama urmează oferta de la Generali, polițele RCA pe 12 luni ale asiguratorului francez fiind de 933 lei pe prima platformă și de 894 pe a doua platformă.

Polița RCA Grawe pe 12 luni era disponibilă la un preț de 917 lei pe rcalatineacasa.ro și de 959 lei pe asigurari.ro.

Polița RCA Omniasig de 12 luni, pentru modelul de Kia Sportage pentru care am făcut simularea, costa 985 de lei pe ambele platforme consultate.

Pe asigurari.ro apărea și oferta celor de la Allianz-Țiriac, a căror poliță RCA pentru modelul nostru de mașină era de 1.250 de lei, pentru o asigurare valabilă pentru 12 luni.

(sursa: rcalatineacasa.ro)

Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni a fost publicat

Trebuie menționat că prețurile de mai sus ar putea suferi modificări, în condițiile în care autoritățile iau în considerare plafonarea prețurilor. Ministerul Finanţelor chiar a anunțat, la data publicării acestui articol, 22 martie 2023, în transparenţă decizională, proiectul de HG care stabileşte practicarea de către asigurătorii RCA a propriilor tarife de primă care au fost practicate la data de 1 martie 2022.

În cazul în care sunteți asigurați Euroins și doriți să schimbați asiguratorul înainte de expirarea polițelor deja valabile, încheiate cu asiguratorul amintit, puteți găsi AICI, informațiile necesare privind denunțarea polițelor. În cazul în care sunteți implicat într-un accidente și încă aveți polița RCA Euroins valabilă, puteți verifica AICI, care ar fi pașii de urmat, cu mențiunea că de plata despăgubirilor se va ocupa Fondul de Garantare a Asiguraților.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri