Când cumperi o mașină este important să îi cunoști fiecare detaliu tehnic pentru că acestea influențează ținuta de drum și impun un anumit stil de conducere. Unul dintre elementele care fac diferența în mod esențial este tipul tracțiunii, pe față sau spate. Vorbim în cele ce urmează despre avantajele de necontestat ale mașinilor cu propulsie pe spate.

Demaraj mai bun

Se spune că cine nu a condus o mașină cu tracțiune pe spate nu a gustat cu adevărat plăcerea de a conduce. Unul dintre motive este acela că acestea se comportă bine la viteză mare și au o accelerație mai bună. O mașină cu tracțiune spate va transfera mai multă presiune pe roțile motrice, facilitând o accelerare mai ușoară și mai rapidă, cu un consum mai mic de combustibil.

Modelele de acest tip reușesc performanțe mai bune cu un motor de aceeași putere comparativ cu mașinile cu tracțiune pe spate. În plus, oferă un control mai bun al direcției. Propulsia pe spate folosește roțile din față doar pentru direcție, spre deosebire de cele cu tracțiune pe față, pentru care puntea anterioară are rolul dublu de forță motoare și direcție.

Toate aceste beneficii sunt combinate perfect în modelul BMW seria 5 e60 care este și rămâne unul dintre cele mai apreciate în rândul șoferilor care optează pentru mașini cu tracțiune pe spate.

Echilibru

Unul dintre principalele avantaje ale mașinilor cu propulsie pe spate este echilibrul. Vehiculele de acest tip au o repartizare egală a greutății pe toate cele patru anvelope, ceea ce contribuie la îmbunătățirea manevrabilității și la un echilibru sporit la viteze mari, curbe și pante în curbă.

În general, mașinile cu tracțiune pe spate oferă șoferului un sentiment mai mare de control, făcând alunecarea și riscul de accidente ca urmare a pierderii controlului asupra mașinii mai redus. Exact acesta este motivul principal pentru care mașinile de curse și modelele sport sunt cu tracțiune spate. Mai mult, acestea pot lua viraje mai strânse, chiar și la viteză mai mare.

Comportamentul echilibrat este pus în evidență mai ales atunci când mașina este condusă elegant și corect.

Suportă greutăți mari

O mașină cu tracțiune pe spate se este la fel de eficientă la drum și cu încărcătură, tocmai ca urmare a unei distribuții foarte bine împărțite a greutății. Exact acesta este motivul pentru care tracțiunea pe spate este soluția aleasă cel mai adesea la vehiculele și camioanele de performanță.

Încărcată, mașina va avea un impuls de tracțiune, ceea ce ajută deplasarea și crește performanța, propulsia pe spate oferind puterea necesară. În plus, tehnologia de construcție a acestora face posibile montarea de motoare mai mari.

Această capacitatea a mașinii oferă o tracțiune suplimentară atunci când ai cea mai mare nevoie, respectiv la pante în urcare sau coborâre, la curbe strânse și la viraje pe care le poți depăși în siguranță, fără să fie nevoie o reducere accentuată a vitezei de deplasare.

Fiabilitate mai bună

Unitățile cu propulsie pe spate sunt recunoscute ca fiind mai fiabile. Sistemele sunt concepute pentru a oferi durabilitate, ceea ce înseamnă că se vor dovedi mai rezistente și nu vor suferi daune semnificative dacă se întâmplă să treacă în viteză peste denivelări sau gropi. O mașină cu tracțiune pe față este mult mai sensibilă la astfel de situații și poate suferi avarii care să necesite reparații complicate.

Mai mult, și intervențiile la service sunt mai puțin complicate în cazul acestei mașini tocmai ca urmare a modului în care este concepută din punct de vedere tehnic.

Tracțiunea pe spate are și dezavantaje. Cele mai importante sunt legate de condițiile meteo nefavorabile. Poleiul și zăpada sunt inamici reali ai acestor mașini, dar conduse prudent, fără mișcări bruște și temperând puterea cu frâna de motor se poate păstra controlul total al mașinii. Un alt dezavantaj este uzura rapidă a anvelopelor din spate, un preț minim însă pentru satisfacția de a conduce o mașină cu o ținută de drum elegantă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri