Volkswagen a prezentat, cu ocazia Salonului Auto de la Shanghai, prima berlină electrică a sa. Denumit ID.7, noul model, care se laudă cu o autonomie de până la 700 de kilometri (WLTP) este „nava amiral” a gamei de EV-uri și intră în luptă directă cu Tesla Model 3.

Volkswagen ne-a „amenințat” cu noul ID.7 încă din luna ianuarie, când a dezvelit o variantă camuflată a berlinei compacte în cadrul CES 2023. Acum, însă, tot camuflajul multicolor a căzut și am aflat și primele date tehnice. Păstrând paralela cu Tesla, dacă un Model 3 Long Range poate parcurge până la 600 de kilometri cu un „plin” al bateriilor (374 de mile), versiunea de top a lui ID.7 plusează cu încă 100 de kilometri de autonomie, dar cu cifre de performanță mai puțin impresionante.

Pentru moment, doar două variante au fost anunțate: ID.7 Pro, care vine cu un motor electric pe puntea spate și o baterie de 77 kWh, respectiv ID.7 Pro S cu o baterie mai mare, de 82 kWh. Prima versiune, disponibilă de la lansare, are o autonomie în ciclu WLTP de 615 kilometri (382 mile). Chiar și această variantă are o autonomie mai mare decât Tesla Model 3, deși Model S-ul mai mare oferă până la 651 de kilometri autonomie (405 mile).

Volkswagen se laudă că ID.7 este foarte „alunecos”, cu un Cx de doar 0,23, aceeași valoare ca și în cazul lui Model 3. Forma lui ID.7 este însă diferită de a Teslei, cu o formă de fastback care se termină cu un posterior scurtat (cu hayon). Plafonul va fi negru pe toate versiunile, iar design-ul amintește de celelalte modele ID recente, inclusiv SUV-ul ID.4. La interior, însă, ID.7 se distanțează de rudele sale la capitolul materialelor folosite, Volkswagen îmbunătățind interiorul mașinii în urma nemulțumirilor cu privire la calitatea anumitor suprafețe și a meniurilor prea stufoase ale sistemului de infotainment.

Scaunele ‘ergoActive’ oferă susținere mai bună pentru spate, primind și certificarea unui organism german care-i ajută pe cei cu probleme în zona dorsală. Scaunele au zece perne de aer ajustabile, iar sistemul de climă este la rândul său inteligent, cu senzori pentru temperatură și umiditate care-i permit să schimbe temperatura sau să dezumidifice habitaclul.

Cu un ecran tactil central de 15 inch, ID.7 propune o planșă de bord simplă, iar interiorul poate fi iluminat cu ajutorul sistemului ambiental cu patru nivele și multiple variante de culori și intensități. Nu poți controla direct gurile de aer din habitaclu, dar ai slidere care rămân mereu pe ecranul principal de infotainment. Altfel, aceste setări pot fi schimbate și prin comandă vocală, sisitemul de recunoaștere a vocii „IDA” primind îmbunătățiri. El înțele comenzi diverse și ia decizii în consecință. În fața volanului se găsește un mic ecran digital cu un HUD capabil de realitate augmentată.

Acoperișul panoramic, care se află printre cele mai interesante opționale, folosește o tehnologie care-i permite să se opacizeze la atingerea unui buton. Tot opțional este și sistemul audio Harman Kardon cu 14 boxe și 700W. Șoferul se poate folosi acum cu mai multe încredere și de Travel Assist, un sistem de cruise control care permite și schimbarea asistată a benzii.

Acest model, ca și celelalte din gama ID, ascunde platforma MEB, care oferă un ampatament ce se apropie de trei metri, lungimea totală a mașinii fiind de 4,96 metri (comparabil cu Mercedes-Benz EQE). Modelul de bază acceptă stații de încărcare cu o putere de maximum 170 kWh (DC), dar Pro S poate fi cuplat și la stații de 200 kWh. Nu sunt cunoscute, încă, detalii legate de preț, dar modelul va fi disponbil din această vară, iar prețul ar trebui să sară de 55.000 de euro pe majoritatea piețelor europene. Volkswagen ID.7 va fi asamblat la uzina Emden din Germania.

Sursa foto: Volkswagen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri