Ford F-150 Lightning, pick-up-ul 100% electric al constructorului american, își face intrarea pe bătrânul continent. Ovalul Albastru a ales Norvegia ca primă piață europeană pe care va oferi F-150 Lightning în urma cererilor insistente venite din partea fanilor mărcii. Camioneta cântărește peste 3 tone și are 580 de cai putere.

Ford a anunțat că F-150 Lightning, pick-up-ul electric al constructorului din Dearborn, va ajunge în Europa ca urmare a „cererilor multiple venite edin partea clienților”. Inițial, Ford a lansat acest model exclusiv pe piața din Statele Unite, acolo unde s-au strâns peste 200.000 de pre-comenzi înainte de lansarea din mai 2022. Prima piață din Europa care va primi F-150 Lightning este cea norvegiană, un reprezentant al Ford Europa spunând că nu sunt luate în calcul alte piețe, pentru moment.

Norevgienii sunt campionii Europei la capitolul achiziției de mașini electrice. În 2022, peste 138.000 de mașini electrice au fost vândute în Norvegia, adică puțin peste 79% din totalul automobilelor comercializate în statul scandinav. Această valoare reprezintă un record, tot norvegienii fiind responsabili și pentru recordul anterior. În 2021, 65% din mașinile vândute în Norvegia au fost EV-uri.

Acum, Ford a confirmat că a contat și interesul deosebit pe care clienții Ford din Norvegia l-au arătat față de F-150 Lightning. Conform lui Per Gunnar Berg, Managing Director al Ford Norvegia, „am avut clienți care, efectiv, m-au asaltat cu întrebări despre momentul când aducem camioneta electrică pe piața locală”. Un grup de Facebook dedicat fanilor norvegieni ai Ford F-150 Lightning a strâns peste 4.000 de membri, Berg comentând că „primesc zilnic cereri de la clienți interesați”.

Norvegienii trebuie, însă, să se grăbească deoarece Ford va comercializa doar un număr limitat de F-150 Lightning Lariat Launch Edition în varianta de caroserie Super Crew Cab. „Este ca un SUV combinat cu o mașină comby într-o camionetă cu cinci locuri”, a spus Berg despre F-150 Lightning care va fi disponibil doar în culoarea Antimatter Blue metallic. Prețul va fi și el piperat, Berg spunând că acesta va ajunge la 113.000 de dolari cu tot cu taxe. În SUA, prețul de bază pentru varianta în cinci uși este de 62.000 de dolari, dar există și variante mai ieftine care încep de la puțin peste 50.000 de dolari. Trebuie spus că, inițial, Ford a anunțat că F-150 Lightning va intra pe piață cu un preț de pornire de doar 40.000 de dolari.

Ce performanțe oferă Ford F-150 Lightning pentru un preț dublu față de cel de pe piața americană

În Norvegia, Ford a vândut până acum peste 12.000 de Ford-uri Mustang Mach-E, celălalt model 100% electric al mărcii americane (până acum). Practic, 22% din Mach-E-urile din Europa au ajuns în statul nordic cu o populație de 5,4 milioane de oameni. Prin comparație, în România s-au vândut aproximativ 11.000 de mașini electrice în total anul trecut. Ford se bazează pe succesul lui F-150 Lightning, deoarece F-150-ul cu motor cu ardere internă este cel mai popular model al său - doar anul trecut s-au vândut 730.000 de bucăți. Modelul electric propune o platformă cu două motoare electrice, unul pe fiecare punte pentru a oferi tracțiune integrală. Puterea totală este de 580 de cai putere cu 1.054 Nm care trebuie să mute din loc în loc cele 3.100 kilograme ale modelului care are o autonomie de până la 482 kilometri cu o baterie de 131 kWh.

Ford spune că F-150 Lightning va prinde 100 km/h cu start de pe loc în doar 4 secunde, iar bena va putea duce până la 907 kilograme cu jantele standard de 18 inch. La capitolul tractare, F-150 Lightning va putea trage până la 4,5 tone. Platforma camionetei va fi capabilă să fie conectată la un punct de încărcare cu curent continuu de 150 kW. În partea din față se găsește un portbagaj de 400 de litri, iar pe latura de tehnologie se regăsește infotainment-ul Sync 4A care rulează pe un ecran central de pe consolă de 15,5 inch. În spatele volanului se găsește un ecran digital de 12 inch. Ford F-150 Lightning va fi asamblat la uzina Rouge Electric Vehicle Centre din Dearborn, iar Ford a anunțat că mută angajați pentru a mări suflul producției.

Sursa foto: Ford

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri