Un proiect de lege care prevede că Registrul Auto Român (RAR) trebuie să organizeze și să gestioneze o bază de date online cu istoricului tuturor vehiculelor înmatriculate în România a trecut de votul Parlamentului. În baza aceleiași legi, la vânzare, cumpărătorului trebuie să i se prezinte un certificat emis de RAR în care se menționează kilometrajul real - asemeni CARFAX-ului din Statele Unite și numai.

Piața românească de automobile la mâna a doua este plină de capcane pentru cumpărători. Periodic, apar știri care bagă teama în cei care-și doresc o mașină rulată. Nu demult scriam că una din cinci mașini second-hand care se vinde la noi are anul de fabricație falsificat, iar mulți vânzători încearcă să-și mintă clienții și atunci când vine vorba despre originea unei mașini. În plus, „molima” kilometrajului modificat pare că a ajuns să afecteze chiar și automobilele electrice.

Cu alte cuvinte, un potențial cumpărător se confruntă cu un parc de automobile rulate plin de neclarități și de informații care ar putea să fie înșelătoare sau chiar false. Statul își dorește să schimbe lucrurile, iar Parlamentul a dat undă verde unui proiect de lege care pune schimbarea situației pe umerii RAR. Instituția va trebui să pună la punct și să managerieze un portal online care să-i ajute pe cei interesați să afle date despre un vehicul înregistrat în România, de orice fel.

Conform noii legi, RAR trebuie să culeagă informațiile relevant de la service-uri și de la punctele ITP, toate acestea putând fi transmise într-un certificat care se eliberează contra-cost, la cerere. Acest certificat, denumit RAR Auto Pass va conține informații cu privire la kilometrajul real al autovehiculului, dar și de istoricul său rutier, menționându-se implicarea sa în accidente. RAR Auto Pass se eliberează doar pentru autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme.

Ce obligații are cel care vinde o mașină, sub noua lege

Dacă vrei să vinzi o mașină, acest nou act normativ vine cu obligații în plus. Astfel, vânzătorul trebuie să-i prezinte cumpărătorului un certificat RAR Auto Pass valabil pentru mașina care face obiectul tranzacției. În situația în care RAR nu are informații cu privire la un automobil anume, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație particulară. Emiterea acestui act va fi gratuită.

Trebuie spus că, în varianta inițială a proiectului de lege erau prevăzute sancțiuni drastice pentru cei prinși că încearcă să „fure la kilometraj”. În textul primei variante a proiectului se menționa că „manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, ar fi reprezentat o infracțiune ce putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Această pedeapsă a dispărut, însă, după ce proiectul a trecut prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.

În plus, era considerată infracțiune și circulația cu o mașină care nu înregistrează corect kilometrajul. Pedeapsa, în varianta originală a textului, era tot cu închisoare (de la o lună la un an) sau amendă. Legea trebuie acum să fie promulgată de Președintele Klaus Iohannis și, după promulgare, să fie publicată în Monitorul Oficial. Ulterior publicării, RAR trebuie să pună la punct toată infrastructura digitală pentru această bază de date, deci informațiile nu vor fi disponibile, în realitate, prea curând.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri