Indiferent de cauciucurile pe care le alegi pentru mașina ta, trebuie sa fii atent la toate inscripțiile și înscrisurile pe care producătorii le poziționează pe flancul fiecărei anvelope. Acestea îți dau informații esențiale cu privire la tipul de cauciuc, dimensiuni, data producției, dar și informații legate de masa maximă admisă sau temperaturile la care operează cel mai bine.

Achiziția de cauciucuri este extrem de importantă în cazul oricărui șofer fiindcă acestea fac legătura dintre mașină și drum. Riscurile de siguranță sunt însemnate dacă mergi pe drumurile publice cu cauciucuri neconforme, cauciucuri foarte uzate sau unele care, pur și simplu, nu au fost proiectate pentru tipul de vehicul pe care-l utilizezi. Tocmai de aceea wall-street.ro a strâns mai multe informații care te vor ajuta să citești și să înțelegi toate înscrisurile de pe flancul (peretele lateral) unui cauciuc.

Dacă nu știi ce cauciucuri sunt bune pentru mașina ta, vei găsi această informație în cartea tehnică a automobilului, iar tipul de anvelopă pe care-l montezi pe mașina ta trebuie să fie corespunzător raportat la condițiile de drum. Așa cum explicam și într-un material mai vechi despre cauciucurile de iarnă, legislația în vigoare nu menționează vreo dată de montare sau de demontare a cauciucurilor de iarnă, căci ceea ce contează este starea drumurilor și temperatura.

cauciucuri auto

Ce înseamnă dimensiuniile cauciucurilor

Deși poate părea de la sine înțeles, condusul mașinii cu anvelope de dimensiuni diferite de cele omologate de producător pentru vehicul nu este doar ilegală, dar poate fi periculoasă. Tocmai de aceea, pornim de la următorul exemplu pentru a explica ce înseamnă inscripțiile care indică dimensiunea unui cauciuc: 205/55 R16 91V.

  • 205: Lățimea anvelopei în milimetri
  • 55: Înălțimea profilului în procente din lățime
  • R: Denumirea construcției carcasei radiale
  • 16: Diametrul jantei în inci
  • 91: Indice de capacitate de încărcare
  • V: indicele de viteză

De obicei, la mașini se potrivesc mai multe dimensiuni și mărci de anvelope, astfel încât să poți alege jantele de care ai nevoie. Cu toate acestea, este întotdeauna necesar să se respecte cu strictețe dimensiunile specificate de producătorul vehiculului. Pe lângă dimensiunea corectă, cauciucul trebuie să aibă și o adâncime suficientă a benzii de rulare. Adâncimea insuficientă a benzii de rulare crește semnificativ riscul de acvaplanare.

Ce înseamnă lățimea, înălțimea și diametrul de pe cauciucuri

La anvelope, lățimea este indicată în milimetri și arată lățimea maximă a anvelopei la sarcina nominală și presiunea nominală de umflare. O lățime a anvelopei de 205 înseamnă că anvelopa are o lățime de 205 milimetri. Numărul reprezentat după cel al lățimii, adică 55 în cazul exemplului nostru, este numărul profilului care indică raportul procentual dintre înălțimea flancului anvelopei și lățimea acestuia. Înălțimea benzii de rulare a unei anvelope 205/55 este de 55% din 205 mm, adică 112,75 mm.

cauciuc auto

Deși europenii continentali, pe de-o parte, și britanicii alături de americani pe de-altă parte nu se pot înțelege cu privire la sistemele de măsurare, există un consens. Locul de întâlnire a sistemelor de măsurare imperial și, respectiv, a celui metric este la buza unei jante. De ce? Simplu - oriunde te-ai afla, diametrul jantei se măsoară în inci (1 inch = 2,54 centimetri). Jantele cu dimensiunea de 16 sau 17 inci sunt cel mai des întâlnite. Noile SUV-uri sau modelele sportive vin chiar și cu jante de peste 20 de inci în diametru.

Care este raportul intre indicele de sarcină de pe cauciuc și greutatea maximă admisă

Capacitatea maximă de încărcare a unei anvelope este ascunsă sub indicele de sarcină. De exemplu, un indice de sarcină de 91 înseamnă o sarcină maximă de 615 kg per anvelopă. În tabelul de mai jos se găsește o prezentare generală a celor mai comuni indici de capacitate de încărcare. Trebuie menționat și că sarcina maximă admisă în cazul autovehiculului în sine este înscrisă în cartea tehnică. Diferența de la un indice la altul este de 15-20 kilograme.

Indice Încărcare în kilograme
85 515
86 530
87 545
88 560
89 580
90 600
91 615
92 630
93 650
94 670

Ce înseamnă indicele de viteză de pe anvelopă

Indicele de viteză este o literă care indică categoria de viteză a anvelopei. Cu alte cuvinte, pentru ce viteză maximă este proiectată anvelopa. Mai jos, în tabel, poți găsi toate categoriile de viteză, inclusiv viteze maxime. Trebuie spus că mașinile vin, din fabrică, cu anvelope care rezistă fără probleme la viteza maximă constructivă (înscrisă în cartea tehnică) a autovehiculului. În situația în care încerci să mergi cu o viteză mai mare decât viteza maximă pentru care pneul a fost construit, există riscul de ovalizare al cauciucului ce poate duce la o explozie sau la uzură excesivă.

Indice de viteză Viteză maximă
L 120 km/h
M 130 km/h
N 140 km/h
P 150 km/h
Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
U 200 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h
Y 300 km/h
ZR peste 240 km/h

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri