O mașină reprezintă o investiție semnificativă, atât în ceea ce privește achiziționarea acesteia cât și întreținerea ulterioară dacă doriți să vă puteți bucura de ea pentru o perioadă cât mai lungă de timp. În plus, este important să aveți grija de mașină dacă doriți să vă transporte în siguranță indiferent de distanța pe care urmează să o parcurgeți.

Există mai multe sfaturi și recomandări de care puteți să țineți cont pentru a putea avea grijă de mașină. De la partea tehnică și până la simpla curățare periodică a interiorului, fiecare mic aspect este important pentru siguranță dumneavoastră, pentru confort cât și în cazul unei eventuale vânzări. O mașină care a fost bine păstrată din punct de vedere estetic, mecanic și curată la interior, va avea o valoare de vânzare mai mare.

Un prin aspect foarte important la care trebuie să vă gândiți, fie că este vorba despre o mașină nouă sau despre o mașină care are deja niște ani și un kilometraj crescut, se referă la programul de întreținere recomandat de producător. Respectați reviziile periodice și apelați la un service autorizat, astfel încât să vă asigurați că toate componentele și sistemele esențiale pentru buna funcționare și siguranță, sunt în regulă și corect întreținute.

Există și lucruri simple pe care le puteți face dumneavoastră, acasă. O simplă verificare vizuală poate spune foarte multe și vă poate da indiciile necesare cu privire la următoarea programare într-un service auto. În cazul unei mașini mai vechi, verificați periodic nivelul fluidelor. Acest lucru constă în verificarea nivelului de ulei din motor și al aspectului și texturii acestuia, verificarea lichidului de răcire (antigelul), verificarea lichidului de frână și verificarea lichidului pentru servo direcție dacă sistemul de direcție este asistat hidraulic. Consultând cartea mașinii sau căutând pe internet, puteți găsi o mulțime de informații importante cu privire la aceste fluide și termenul de înlocuire.

Uleiul din motor este pentru mașină precum este sângele pentru om. Dacă motorul rămâne fără ulei, în numai câteva minute de funcționare acesta va ceda iar reparația este extem de costisitoare. Verificați dacă există scurgeri de ulei și înlocuiți-l la timp împreună cu filtrul de ulei, astfel încât să puteți asigura o ungere optimă a componentelor din motor. În special dacă mașină are un motor supra alimentat, uleiul vechi și cu impurități poate crea probleme costisitoare dacă nu este înlocuit la termenul recomandat de producător.

Pentru că roțile mașinii reprezintă singurul contact cu partea carosabilă, acordați o importanță deosebită anvelopelor. Dacă acestea au atins pragul maxim de uzură sau dacă au o vechime mai mare de aproximativ 5 - 7 ani, înlocuiți-le deoarece vă puteți pune în pericol pe dumneavoastră și pe cei din jur, în special dacă circulați mult pe timp iarnă sau când vremea este ploioasă. În ceea ce privește anvelopele, folosiți doar pneuri care corespund cu specificațiile date de producător. Informațiile sunt prezente în cartea mașinii.

Tot pentru a vă asigura că aveți o mașină perfect funcțională, fiți atenți la zgomotele pe care le poate produce. Ascultați mașina și fiți atenți dacă scoate sunete neobișnuite și vizitați un service autorizat dacă ceva nu este în regula. Este de mentioant și faptul că, ideal este să conduceți regulat. O mașină care sta neutilizată pentru perioade lungi de timp în parcare, cu atât mai mult dacă este lăsată în aer liber, poate avea probleme cu bateria, sistemul de frânare și multe componente în special cele care conțin cauciuc, bielete, bucși, suporți de motor și așa mai departe, vor îmbătrâni.

Trecând peste partea tehnică, este important pentru confortul dumneavoastră să vă păstrați mașină curata. Fie că apelați la servicii de detailing sau vă place să o curățați acasă pe cont propriu, cu siguranță veți avea o satisfacție enormă în momentul în care intrați într-o mașină curată și care emană un miros plăcut. De exemplu, puteți apela la o solutie eliminat mirosuri de pe suprafete textile și cu siguranță atmosfera din interiorul mașinii se va schimba complet. Pentru a proteja interiorul mașinii, puteți folosi huse pentru a îmbrăca scaunele și bancheta și covorașe din cauciuc dedicate modelului autoturismului deoarece acestea acoperă perfect suprafețele pe unde puteți călca și aduce murdăria de afară, protejând mocheta.

Nu doar interiorul contează, ci și exteriorul. Spălați mașina regulat, o dată sau chiar de doua ori pe săptămână în funcție de situație și de cât de mult circulați, astfel încât să îndepărtați murdăria, praful sau alte substanțe corozive care pot ajunge pe vopsea. Spălarea mașinii poate dura câteva minute dacă veți apela la spălătoriile de tip self service și evitați spălarea cu carpe deoarece murdăria se poate prinde de acestea și pot zgăria lacul de pe vopsea.

Ideal este dacă aveți posibilitatea, să parcați mașină într-un garaj sau cel puțin să utilizați o husă de protecție. Soarele puternic al verii și chiar excrementele de la păsări pot dăuna lacului și vopselei mașinii. Încercați cel puțin pe timp de vară, să parcați mașină într-un loc umbrit.

Dacă aveți grijă din punct de vedere tehnic și estetic de mașină dumneavoastră, nu vă rămâne decât să conduceți cu atenție și să respectați regulile de circulație. Evitați accelerările sau frânările bruște ori supraîncălzirea motorului sau supraîncărcarea mașinii peste limita dată de producător, anticipați traficul și cu siguranță nimic neprevăzut nu se poate întâmpla.

Țineți cont de cele menționate anterior, apelați la nevoie la un service specializat și veți prelungi durata de viață a mașinii dumneavoastră, având garanția că nu vă va lasă atunci când lumea vă este mai dragă.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri